Τυφώνες, θύελλες, καταιγίδες που οδηγούν σε πλημμύρες, χαλάζι, κατολισθήσεις, ακραίες ξηρασίες με πυρκαγιές και παγωνιές. Σε 380 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθαν οι αποζημιώσεις που χρειάστηκε να καταβάλουν πέρυσι σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασφαλιστικές εταιρίες για καταστροφές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Το 2011 ήταν το δεύτερο έτος στη λίστα με τις περισσότερες φυσικές καταστροφές. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ακόμη το 2005, χρονιά των τυφώνων Κατρίνα, Ρίτα, Βίλμα, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές», λέει ο Πέτερ Χόπε που ερευνά το ασφαλιστικό ρίσκο για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας του Μονάχου Münchener Rückversicherung.

Τα πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα του 2011 οφείλονται στην ταυτόχρονη εμφάνιση δύο γνωστών κλιματικών φαινομένων που εμφανίζονται περιοδικά: Το ένα είναι η μετατόπιση των συσχετισμών ατμοσφαιρικής πίεσης στο βόρειο ημισφαίριο μεταξύ Ισλανδίας και Αζόρων, γνωστό ως βορειοατλαντική ταλάντωση (NOA). Την ίδια περίοδο έκανε την εμφάνισή της στο νότιο ημισφαίριο η La Nina, μία κλιματική φάση που διαδέχεται το φαινόμενο El Nino και είναι γνωστή ως νότια ταλάντωση (ENSO).

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle