Ενάντια στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία επιβάλλονται χρεώσεις στις αεροπορικές εταιρείες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τάχθηκε και η υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας τονίζοντας ότι η εφαρμογή της θα προκαλέσει ρήξη στις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.

"Για το υπουργείο Περιβάλλοντος, για μένα, (ο κανονισμός της ΕΕ) είναι κάτι που διαλύει συμφωνίες επειδή απλούστατα δεν μπορεί κανείς να παρουσιάσει κάτι τέτοιο σε συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή και να μεταμφιέσει τα μονομερή εμπορικά μέτρα" σε μέτρα προστασίας από την κλιματική αλλαγή, είπε η Ινδή υπουργός, Τζαγιάντι Ναταρατζάν.

Από την 1η Ιανουαρίου, όλες οι αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αεροδρόμια χωρών της ΕΕ οφείλουν να τηρούν το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS), γεγονός που έχει οδηγήσει σε καταιγισμό απειλών για "ανταπόδοση" που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τον εμπορικό πόλεμο.

Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμορφωθούν, αν και απρόθυμα, με τον κανονισμό, όμως η Κίνα απαγόρευσε στις δικές της εταιρείες να υπακούσουν, εκτός κι αν τους δοθεί ειδική άδεια.

Πηγή: energypress.gr