Ενα «ελαφρύ στρώμα πετρελαίου», αποκάλυψε ο πετρελαϊκός όμιλος Shell ότι έχει εντοπιστεί σε περιοχή στον Κόλπο του Μεξικού, όπου είναι ποντισμένες δύο εξέδρες του για άντληση πετρελαίου.

Ο ίδιος όμιλος διευκρίνισε πάντως ότι «δεν διαθέτει καμία ένδειξη, μέχρι στιγμής, ότι αυτό το ελαφρό στρώμα πετρελαίου έχει την οποιαδήποτε σχέση με τις δικές του εξέδρες, Μαρς και Ούρσα», ενώ έκανε επίσης λόγο για «λήψη προληπτικού χαρακτήρα μέτρων».

Από την πλευρά της η ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλε στην θαλάσσια περιοχή όπου εντοπίστηκε η διαρροή ένα ελικόπτερό της, στο οποίο επέβαιναν εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πετρελαιοκηλίδα έχει ήδη μήκος 16 χλμ., πλάτος 1,6 χλμ. Έχει εντοπιστεί στα 210 χλμ. νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης (Λουιζιάνα).

Η Shell έστειλε εκεί το ειδικευμένο στην αντιμετώπιση της πετρελαϊκής ρύπανσης πλοίο Louisiana Responder, ενώ υπέβαλε επίσης αίτημα να πετάξουν με το φως της μέρας πάνω από την πετρελαιοκηλίδα αεροσκάφη για αναγνώριση.

Στα μέσα του 2010, στον Κόλπο του Μεξικού είχε σημειωθεί η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon ενός άλλου πετρελαϊκού ομίλου, της BP.

Πηγή: naftemporiki.gr