Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι για να περιοριστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη απαιτούνται επενδύσεις ύψους 5 τρισ. δολαρίων έως το 2020 σε ανανεώσιμη ενέργεια, ενεργειακή αποδοτικότητα και πιο «καθαρές» μεταφορές.

Στην περίπτωση που δεν τεθούν προτεραιότητες, διαφορετικές από τις σημερινές, ακόμη και σε ένα περιβάλλον μέτρων λιτότητας σαν το σημερινό, ο κόσμος διατρέχει σοβαρά τον κίνδυνο να ανέλθουν οι θερμοκρασίες κατά 6 βαθμούς Κελσίου, προειδοποιεί.

«Υπουργοί, έχετε μπροστά σας μια εξαιρετική ευκαιρία» είπε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Ρίτσαρντ Τζόουνς στους υπουργούς 23 χωρών, που συμμετέχουν στη διήμερη τρίτη υπουργική συνάντηση για την καθαρή ενέργεια (Clean Energy Ministerial), στο Λονδίνο.

«Παρακαλώ, πάρτε στα σοβαρά την προειδοποίησή μας για ανεπαρκή πρόοδο στον τομέα της καθαρής ενέργειας» συνέχισε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των χωρών, που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης.

«Με τις σημερινές πολιτικές, αναμένουμε αύξηση κατά ένα τρίτο της χρήσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2020 και σχεδόν διπλασιασμό, έως το 2050. Αυτό θα ωθήσει, πιθανά, τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά 6 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον. Μια τέτοια έκβαση θα φέρει τις μελλοντικές γενιές αντιμέτωπες με σημαντικές ταλαιπωρίες, οικονομικές, περιβαλλοντικές και ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο Ρίτσαρντ Τζόουνς.

Τα μέτρα λιτότητας στο οποία προχωρούν οι κυβερνήσεις, καθώς προτάσσεται η ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, απειλούν με καθυστέρηση την απογείωση των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με τις περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς να έχουν οδηγήσει στις χαμηλότερες επενδύσεις καθαρής ενέργειας στα τελευταία τρία χρόνια.