Σαν να μην έφτανε η επικείμενη εξαφάνισή τους από χτύπημα αστεροειδή, οι δεινόσαυροι είχαν να αντιμετωπίσουν και γιγάντιους ψύλλους με οδυνηρό δάγκωμα «σαν υποδερμική ένεση».

Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών παρουσιάζουν στην επιθεώρηση Current Biology τα απολιθώματα δύο άγνωστων ως σήμερα εξωπαράσιτων που έμοιαζαν με υπερμεγέθεις ψύλλους.

Πρόκειται για τα είδη Pseudopulex jurassicus (ιουράσιος ψευδοψύλλος) και Pseudopulex magnus (ψευδοψύλλος ο μέγας) τα οποία είχαν μήκος πάνω από ένα εκατοστό, δέκα φορές μεγαλύτερο από ό,τι οι σημερινοί ψύλλοι.

«Κρίνοντας από το μήκος της προβοσκίδας τους, μπορούμε να πούμε ότι ήταν πολύ κακά έντομα» σχολιάζει ο Τζορτζ Πόιναρ, καθηγητής Ζωολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. «Το τσίμπημά τους θα έμοιαζε με υποδερμική ένεση» εκτιμά ο ίδιος.

Ο Δρ Πόιναρ, ο οποίος ειδικεύεται στην παλαιοεντομολογία, δεν συμμετείχε στην κινεζική έρευνα, υπογράφει όμως συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού στην ίδια επιθεώρηση. Όπως αναφέρει, από τα 2.300 σημερινά είδη ψύλλου, το 94% παρασιτεί σε θηλαστικά και το υπόλοιπο σε πτηνά.

Όμως τα δύο νέα είδη παρουσιάζουν μορφολογικές διαφορές και δεν φαίνεται ότι ήταν πραγματικοί πρόγονοι των σημερινών ψύλλων: σε αντίθεση με τα σημερινά είδη που έχουν σώμα πεπλατυσμένο στον προσθιοπίσθιο άξονα, οι «ψευδοψύλλοι» είχαν επίπεδο σώμα όπως τα σημερινά τσιμπούρια.

Επιπλέον, τα πόδια τους φαίνονται ικανά να αρπάζονται από το σχετικό μαλακό δέρμα ανάμεσα στις σκληρές φολίδες που κάλυπταν το σώμα των δεινόσαυρων.

Όσον αφορά τα είδη ερπετών στα οποία παρασιτούσαν τα γιγάντια παράσιτα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ξενιστές ήταν φτερωτοί δεινόσαυροι και πτερόσαυροι.

Πηγή: in.gr