Ασπίδα προστασίας στους μικρούς υγρότοπους της χώρας προσφέρει το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε  ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γρηγόρης Τσάλτας.

Πρόκειται για 380 υγρότοπους της νησιωτικής Ελλάδας με έκταση που δεν ξεπερνά τα 80 στρέμματα, οι οποίοι αποτελούν κοιτίδες βιοποικιλότητας και σταθμούς ξεκούρασης και διατροφής για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Λόγω του μικρού μεγέθους τους, δεν έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας της φύσης «Natura» και υφίστανται μεγάλες πιέσεις από την επεκτεινόμενη αστικοποίηση και τις ανθρωπογενείς πιέσεις.

Διάταγμα
Σύμφωνα με το διάταγμα, απαγορεύεται η δόμηση (εκτός των ήδη αδειοδοτημένων κτιρίων), η εκχέρσωση της φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις ενώ ενθαρρύνονται η επιστημονική έρευνα και η φιλική προς το περιβάλλον γεωργία.

Με άλλο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΚΑ και οι συναρμόδιοι υπουργοί, σε Περιοχή Προστασίας της Φύσης ανακηρύσσεται η Λίμνη Καστοριά και ιδρύεται Φορέας Διαχείρισης. Η περιοχή χωρίζεται σε τρεις ζώνες με κλιμακούμενο καθεστώς προστασίας.


Πηγή: ethnos.gr