Η χρήση “δροσερών” υλικών στην κατασκευή δρόμων και πεζοδρόμων αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για τη μείωση των θερμοκρασιών στις πόλεις κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων έδειξε πως οι θερμοκρασίες εδάφους μειώθηκαν κατά 12 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία ατμόσφαιρας κατά 1,9 βαθμούς Κελσίου μετά την εγκατάσταση δροσερών πλακών πεζοδρομίου στο πάρκο Φλοίσβου στην Αθήνα.

Τα υλικά αυτά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας στα αστικά κέντρα.

Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας δημιουργείται σε αστικές περιοχές με έντονη δόμηση και ψηλά κτήρια άνω των δύο ορόφων. Μάλιστα, τις θερμές θερινές ημέρες, ο συνδυασμός της χρήσης ακατάλληλων υλικών σε κτήρια και πεζοδρόμια, της αθρόας χρήση κλιματιστικών και της έλλειψης χώρων πρασίνου, προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις μέχρι και 7 βαθμούς περισσότερο σε σύγκριση με τα γειτονικά προάστια.

Το μικροκλίμα του πάρκου στο Φλοίσβο επηρεάζεται από τη θάλασσα στη μία πλευρά και την κίνηση των αυτοκινήτων στην παραλιακή λεωφόρο. Περίπου 4500 τετραγωνικά μέτρα πεζοδρομίου κατασκευασμένου από άσφαλτο, τσιμέντο και σκουρόχρωμα υλικά αντικαταστάθηκαν με “δροσερές” πλάκες πεζοδρόμησης στο πλαίσιο εργασιών ανακαίνισης με τα αποτελέσματα που προαναφέραμε.

Πηγή: econews.gr