Με στόχο τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία παρουσιάστηκε σήμερα στο Ζάππειο από την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, το πρόγραμμα αναβάθμισης του κτιριακού τομέα της χώρας «Χτίζοντας το Μέλλον».

Το Πρόγραμμα ξεκινά στις αρχές του 2011 και θα διαρκέσει μέχρι το 2020. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν 3.100.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια (μονοκατοικίες, διαμερίσματα και εμπορικά κτίρια).

Εκτίμηση του ΥΠΕΚΑ είναι ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν, αφενός θα επιτρέψουν στη χώρα μας να επιτύχει τους στόχους για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020, αφετέρου θα αποτελέσουν ένα κινητήριο μοχλό για την παραπέρα ανάπτυξη και εξειδίκευση του κλάδου των οικοδομικών κατασκευών και της βιομηχανίας δομικών υλικών και ενεργειακών προϊόντων.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να απαντήσει και στο ζήτημα της κοινωνικής ανισότητας στην κατανάλωση ενέργειας, δεδομένου ότι οι πολίτες χαμηλού εισοδήματος ζουν, επί το πλείστον, σε ακατάλληλα κτίρια, γεγονός που τους εκθέτει περισσότερο στα ακραία καιρικά φαινόμενα και καθιστά δύσκολη την χρηματοδότηση των απαραίτητων ενεργειακών παρεμβάσεων.