Όλοι έχουμε δει πορτρέτα της Γης από το Διάστημα, αυτό όμως προσφέρει μια ασυνήθιστη οπτική γωνία και φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα λεπτομέρειας. Στο πλαίσιο της σειράς «Γαλάζιος Βόλος», που δείχνει τη Γη σε υπερ-υψηλή ανάλυση, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα του Βορείου Ημισφαιρίου με ανάλυση 11.000 επί 11.000 εικονοστοιχεία (pixel).

H εικόνα δείχνει την Αρκτική, την Ευρώπη και την Ασία, με τον Βόρειο Πόλο ακριβώς στο κέντρο της. Δημιουργήθηκε από τη συρραφή επιμέρους εικόνων που μετέδωσε στη διάρκεια 15 περιφορών γύρω από τη Γη ο δορυφόρος γεωσκόπησης Suomi NPP, ο οποίος κινείται σε πολική τροχιά.

Η εικόνα αναρτήθηκε στο Flickr από το Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA. Είναι διαθέσιμη στην πλήρη ανάλυση των 121 Megapixel εδώ.

Ο ίδιος δορυφόρος είχε προσφέρει τα δεδομένα για την παρακάτω εικόνα, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί πέρυσι από τη NASA και δείχνει τη Γη από το επίπεδο του ισημερινού.

Ο δορυφόρος Suomi NPP βαφτίστηκε προς τιμήν του Αμερικανού εκπαιδευτικού και επιστήμονα Βέρνερ Ε. Σουόμι, ο οποίος θεωρείται πατέρας της δορυφορικής μετεωρολογίας.

Σχεδιασμένος να μεταδίδει εικόνες υπερ-υψηλής ανάλυσης, ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε το 2011 ως το νεότερο μέλος στον αστερισμό δορυφόρων που χρησιμοποιεί η NASA για να μελετά το έδαφος, τη βλάστηση, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα.

Πηγή: in.gr