Με την άφιξη περίπου 100 αρχηγών κρατών και υπουργών Περιβάλλοντος την Τετάρτη, η Σύνοδος Rio+20 για τη βιώσιμη ανάπτυξη πέρασε στην τελική της φάση. Αξιωματούχοι της Βραζιλίας αναφέρουν ότι η διακήρυξη της συνόδου έχει ήδη συμφωνηθεί, ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απορρίπτουν το κείμενο ως απαράδεκτο συμβιβασμό.

Το Rio+20 πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας 20 χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο της Γης, στην οποία η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε για πρώτη φορά τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, την αποδάσωση και την απώλεια βιοποικιλότητας.

Είκοσι χρόνια μετά, η παγκόσμια οικονομική κρίση ρίχνει βαριά τη σκιά της στην επετειακή σύνοδο, και κανείς δεν περιμένει ουσιαστικές δεσμεύσεις για το περιβάλλον.

Όπως αναφέρουν οι απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του περιοδικού Nature, το σχέδιο της τελικής συμφωνίας, ένα κείμενο 53 σελίδων, είναι απίθανο να αλλάξει μέχρι την υπογραφή του κατά τη λήξη της συνόδου την Παρασκευή.

Τα βασικά σημεία:

-Το κείμενο αναγνωρίζει την κοινωνική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος ως βασικούς πυλώνες της αειφορίας.

-Οι κυβερνήσεις συμφωνούν να συνεργαστούν προκειμένου να πάψει η κατανάλωση να υπερβαίνει τις δυνατότητες του πλανήτη. Παραδέχονται ότι απαιτούνται «επείγοντα μέτρα» κατά της μη βιώσιμης ανάπτυξης, δεν δίνουν όμως χρονοδιάγραμμα για αυτόν τον στόχο, ούτε παραθέτουν τα μέσα για την επίτευξή του.

-Οι κυβερνήσεις υπόσχονται επίσης να αναζητήσουν μια νέα μέθοδο υπολογισμού της οικονομικής προόδου, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους.

-Οι κυβερνήσεις δεν δεσμεύονται να περιορίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, επαναλαμβάνουν όμως την παλαιότερη δέσμευσή τους για σταδιακή κατάργησή τους όταν κρίνονται «επιβλαβή και μη αποδοτικά».

-Το κείμενο ζητά επίσης τον καθορισμό «Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που είχε θέσει ο ΟΗΕ για το 2015.

-«Κανείς από όσους βρίσκονταν στην αίθουσα όταν υιοθετήθηκε το κείμενο δεν έμεινε ικανοποιημένος. Τόσο ανίσχυρο είναι» σχολίασε η επίτροπος της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Κόνι Χέντεγκαρντ.

Εξίσου δυσαρεστημένες εμφανίζονται και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: «Αυτό που μας προσφέρουν είναι ένα κοινό όραμα αδράνειας και καταστροφής. Δεν υπάρχει τίποτα στο κείμενο για τους ανθρώπους και τον πλανήτη» σχολίασε στο AFP ο Ντάνιελ Μίτλερ, πολιτικός διευθυντής της Greenpeace International.

Πηγή: in.gr