Η παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα είναι το επόμενο στάδιο για την Ελλάδα και εννέα ακόμα χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες απέτυχαν να εφαρμόσουν την οδηγία για την απαγόρευση των στενάχωρων, βάρβαρων κλουβιών όπου εκτρέφονται οι ωοπαραγωγές κότες.

Η απαγόρευση των «μη διευθετημένων κλωβοστοιχιών» τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, έπειτα από μια φάση προετοιμασίας που διήρκεσε 12 ολόκληρα χρόνια.

Οι κλωβοστοιχίες, από τις οποίες προέρχονταν μέχρι πρόσφατα τα περισσότερα αβγά, είναι συχνά τόσο μικρές ώστε οι κότες περνούν όλη τους τη ζωή όρθιες, χωρίς να μπορούν να κινηθούν, ούτε καν να τεντώσουν τα φτερά τους.

Αυτός ο περιορισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει οστεοπόρωση και επιθετικότητα -τα ράμφη των πτηνών συχνά κόβονται στην άκρη ώστε να μην τραυματίζουν το ένα το άλλο.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι οι κότες πρέπει να ζουν σε «εμπλουτισμένα» μεγαλύτερα κλουβιά, εξοπλισμένα με χώρους για φωλιά και κούρνιασμα και ειδικά υλικά όπου μπορούν να ξύνουν τα νύχια τους.

Ο χώρος για κάθε κότα δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 750 τετραγωνικά εκατοστά -λίγο μεγαλύτερος δηλαδή από μια σελίδα Α4.

Πηγή: in.gr