Η δορυφορική εικόνα που λάβαμε αποκλειστικά αυτή την εβδομάδα από την ESA, την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, δείχνει τη λίμνη Γκάρντα της Ιταλίας, η οποία σχηματίστηκε από τους παγετώνες που έρεαν από τις Άλπεις κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Με επιφάνεια 370 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η λίμνη Γκάρντα είναι η μεγαλύτερη στην Ιταλία και η τρίτη μεγαλύτερη στην ευρύτερη περιοχή των Άλπεων.

Ανατολικά της λίμνης διακρίνεται ο ποταμός Άντιτζε, o οποίος κυλά προς το νότο πριν πάρει μια ανατολική στροφή προς την πόλη της Βερόνα. Με μήκος 410 χιλιόμετρα, ο Άντιτζε είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της χώρας μετά τον Πάδο.

Όταν η στάθμη του Άντιτζε ανεβαίνει υπερβολικά, και απειλεί με πλημμύρες τη Βερόνα, το πλεονάζον νερό εκτρέπεται προς την Γκάρντα μέσω μιας σήραγγας που καταλήγει στο βόρειο άκρο της.

Η σήραγγα χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς η απότομη εισροή παγωμένου νερού προκαλεί ένα παροδικό σοκ στη λίμνη και επηρεάζει τα ψάρια της.

Η πόλη της Βερόνα έχει ενταχθεί στη λίστα της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χάρη στη ρυμοτομία και την αρχιτεκτονική της. Ζουμάροντας στην εικόνα μπορεί κανείς να διακρίνει μεταξύ άλλων ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Στη Βερόνα διαδραματίζεται επίσης το Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Σαίξπηρ.

Η φωτογραφία ελήφθη στις 21 Οκτωβρίου από το ραδιόμετρο του ιαπωνικού δορυφόρου ALOS, ο οποίος μεταδίδει δεδομένα στο επίγειο δίκτυο της ESA.

Ο δορυφόρος έπαψε να λειτουργεί την ώρα που φωτογράφιζε τις κατεστραμμένες ιαπωνικές ακτές μετά το τσουνάμι του 2011.


Πηγή: in.gr