Το κυνήγι με σκάγια που περιέχουν δηλητηριώδη μόλυβδο απειλεί με εξαφάνιση τους κόνδορες της Καλιφόρνια, οι οποίοι συχνά τρέφονται με χτυπημένα ζώα ή εντόσθια που αφήνουν πίσω τους οι κυνηγοί, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Η άρνηση των κυνηγετικών οργανώσεων να καταργήσουν τα σκάγια από μόλυβδο απειλεί τώρα να ακυρώσει τέσσερις δεκαετίες προσπαθειών για τη σωτηρία του ακριβοθώρητου, μεγαλοπρεπούς πτηνού.

Ο κόνδορας της Καλιφόρνια (Gymnogyps californianus), το μεγαλύτερο και σπανιότερο πτηνό στις ΗΠΑ, είναι ένα είδος πτωματοφάγου γύπα. Έφτασε στα πρόθυρα της εξαφάνισης το 1982, όταν ο πληθυσμός του συρρικνώθηκε στα 22 μόλις άτομα, ενώ από τα 400 άτομα που επιζούν σήμερα τα μισά ζουν υπό αιχμαλωσία.

Η μείωση των εκτεθειμένων νεκρών ζώων και το παράνομο κυνήγι απειλούν εξάλλου τα περισσότερα άλλα είδη γύπα, όπως ο ασπροπάρης και ο γύπας ο πυρόχρους (ή όρνιο), απειλούμενα είδη που ζουν και στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρά τα κονδύλια των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων που διατίθενται κάθε χρόνο για τη σωτηρία του καλιφορνέζικου κόνδορα, το πτηνό κινδυνεύει ακόμα να εξαφανιστεί λόγω δηλητηρίασης από μολυβένια σκάγια, προειδοποιεί τώρα μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ αναφέρουν ότι το ένα τρίτο των δειγμάτων αίματος από κόνδορες που ελέγχονται κάθε χρόνια παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα μολύβδου, ενώ από το 1997 έως σήμερα οι μισοί από τους κόνδορες που ζουν ελεύθεροι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία χηλίωσης για δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Ο μόλυβδος, ένα τοξικό βαρύ μέταλλο, προκαλεί στα πτηνά προβλήματα στις αρθρώσεις, παράλυση και τελικά θάνατο.

Παρά την τοξική δράση τους, οι πιέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την απαγόρευση της χρήσης μολύβδου στα σκάγια συναντά αντιδράσεις από κυνηγετικές οργανώσεις και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής, και η διαμάχη συνεχίζεται τώρα στα δικαστήρια.

Δεδομένου ότι τα σκάγια διαλύονται σε πολυάριθμα, δυσδιάκριτα σκάγια, ο μόλυβδος απειλεί θεωρητικά και τους ανθρώπους που καταναλώνουν τα θηράματα.

Πηγή: in.gr