Ίχνη πρωτόγονων ζώων που έζησαν πριν από 585 εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψαν καναδοί επιστήμονες, γεγονός που μεταθέτει κατά 30 εκατ. χρόνια πιο πίσω στο παρελθόν την ημερομηνία εμφάνισης των ζωικών οργανισμών. Πριν την ανακάλυψη, η αρχαιότερη γνωστή μορφή ζωής είχε βρεθεί στη Ρωσία και ήταν ηλικίας 555 εκατ. ετών. Οι ερευνητές του Τμήματος Γεωεπιστημών του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", ανακάλυψαν στην Ουρουγουάη, σε ιζήματα από φερτές ύλες, απολιθωμένα αποτυπώματα από ζώα μήκους ενός εκατοστού, που έμοιαζαν με γυμνοσάλιαγκες.

Το πρωτόγονο ζώο διακρίνεται από άλλες απλές έμβιες μορφές εκείνης της εποχής, καθώς είχε ήδη αναπτύξει μία ξεχωριστή συμμετρία στο σώμα του, με το πάνω μέρος του να διακρίνεται από το κάτω, ενώ άφηνε και διακριτά ίχνη, καθώς εκινείτο στο βυθό των ρηχών θαλασσών.

Το ζώο, που εκτιμάται ότι τρεφόταν με οργανικές ύλες από τον ωκεανό, είχε μαλακό σώμα, γι' αυτό δεν έχουν διασωθεί απολιθώματα του ίδιου, παρά μόνο των ιχνών που άφηνε με την κίνησή του.