Καταιγιστική οπισθοδρόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και σοβαρή υστέρηση στην εφαρμογή σημαντικών περιβαλλοντικών πολιτικών σημειώθηκε από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 8ης ετήσιας έκθεσης «Δεσμεύσεις για εφαρμογή - Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» που δημοσιεύει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η οπισθοδρόμηση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας αλλά και σε επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, που θεωρούν ότι πολλές από τις περιβαλλοντικές διατάξεις αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι τομείς που υπέστησαν τα σημαντικότερα πλήγματα ήταν, η νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, η δασική νομοθεσία και η νομοθεσία για τη δόμηση.

Όπως επισημαίνει η WWF Ελλάς, προκύπτουν επίσης σημαντικά δεδομένα και για την «οικονομικά ασύμφορη» και «αντιαναπτυξιακή διάσταση» της περιβαλλοντικής κρίσης που επιδεινώνεται από τις πολιτικές που ακολουθούνται.

Τέλος στην έκθεση αναφέρεται ως μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις, η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των διαταγμάτων για την προστασία του Υμηττού και των νησιωτικών υγροτόπων.

Πηγή: naftemporiki.gr