Το καλοκαίρι έφτασε και, αν θέλουμε να αποδράσουμε έστω και για ένα Σαββατοκύριακο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους μικρούς τετράποδους φίλους μας! Όμως, οι διακοπές χρειάζονται προγραμματισμό και πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα, για να μην πάει τίποτα στραβά, είτε επιλέξουμε να πάρουμε μαζί το ζωάκι μας είτε να το αφήσουμε μόνο του. Οι απορίες μπορεί να είναι πολλές - ειδικά στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου κάνει για πρώτη φορά διακοπές μαζί ή χώρια από τον τετράποδο φίλο του.

Οι συνεργάτες της Real planet από τη φιλοζωική ομάδα του adespoto.gr παρέχουν χρήσιμες συμβουλές, ώστε να μη μείνει κανείς δυσαρεστημένος!   

Μόνο… στο σπίτι   
Αν έχουμε γατούλα -που είναι αρκετά ευαίσθητες στις αλλαγές περιβάλλοντος- ή ένα ιδιαίτερα μεγαλόσωμο σκύλο ή πολλά κατοικίδια, η επιλογή να τα αφήσουμε στο σπίτι ίσως είναι πιο βολική, αρκεί να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να παρέχουμε στο ζώο μας έναν ασφαλή χώρο παραμονής. Μία γατούλα με ποτίστρα, ταΐστρα και αμμολεκάνη μπορεί να μείνει άνετα μόνη στο σπίτι για 4-5 ημέρες, εφόσον έχουμε ασφαλίσει το σπίτι και δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει από κάποιο μπαλκόνι. Ο σκύλος μπορεί να μείνει στην αυλή για 2-3 ημέρες, εφόσον έχει τροφή, νερό και σκιά και δεν υπάρχουν σημεία διαφυγής. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να ζητήσουμε από έναν συγγενή ή φίλο μας να επισκέπτεται το σπίτι μας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ώστε να διαπιστώσει ότι το ζώο είναι καλά και να παίξει λίγο μαζί του για να μη νιώσει εγκαταλελειμμένο. Σημειώνεται ότι ειδικά οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν έντονα σημάδια κατάθλιψης, σε περίπτωση που αισθανθούν ότι το αφεντικό τους τους έχει εγκαταλείψει.  

Ξενοδοχείο ζώων   
Η επιλογή του ξενώνα ζώων είναι χρήσιμη αν λείψουμε για αρκετά μεγάλο διάστημα και δεν μπορούμε να πάρουμε το ζώο μαζί. Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία ζώων σε όλη τη χώρα, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επισκεφτούμε τον χώρο πριν αποφασίσουμε. Στην πανσιόν, το ζωάκι μας θα είναι ασφαλές, με άνετο χώρο παραμονής και καθημερινή παροχή τροφής και νερού, αλλά και άσκησης για τα σκυλιά. Η Σoφία Αυγερινού, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ζώων στην Κερατέα, συμβουλεύει: «Πρέπει να δείτε αν οι άνθρωποι της πανσιόν έχουν προσωπική σχέση με τα ζώα και αν σας εμπνέουν εμπιστοσύνη. Προτιμήστε χώρους με χαλίκι και όχι με γρασίδι, όπου εμφανίζονται σκνίπες (υπεύθυνες για τη γνωστή ασθένεια καλαζάρ). Μην ξεχάσετε να δώσετε μαζί και το κρεβατάκι του ζώου, ώστε να μυρίζει κάτι οικείο». Το κόστος φιλοξενίας για σκύλους ή γάτες κυμαίνεται από 15 έως 30 ευρώ την ημέρα.  

Ταξίδια με το αγαπημένο σας τεράποδο  
Αν αποφασίσετε να πάρετε το ζωάκι σας μαζί, κατ’ αρχάς εξασφαλίστε ότι το ξενοδοχείο δέχεται κατοικίδια, ενώ αν έχετε εξοχικό σιγουρευτείτε ότι ο κήπος δεν έχει σημεία διαφυγής. Φροντίστε το ζώο να φορά ταυτότητα στο κολάρο του και έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του. Στο αυτοκίνητο, καλό θα είναι το ζώο να βρίσκεται σε κλουβί μεταφοράς ή δεμένο με ζώνη ασφαλείας για ζώα, προς αποφυγή ατυχήματος. Αν επιλέξετε να ταξιδέψετε από θαλάσσης, θα πρέπει να τον αφήσετε στα κλουβιά παραμονής ζώων, τα οποία υποχρεούνται διά νόμου να έχουν όλα τα πλοία. Αν ταξιδέψετε με το αεροπλάνο, διαβάστε προσεκτικά τους όρους και τις τιμές εισιτηρίων για το ζώο στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας και ενημερώστε με την κράτησή σας για την ύπαρξη ζώου. Στα ΚΤΕΛ επιτρέπονται ζώα μόνο έως 7 κιλά σε κλουβί μέσα στην καμπίνα των επιβατών, ενώ και ο ΟΣΕ επιτρέπει μικρόσωμα ζώα σε κλουβί που τοποθετείτε στα πόδια σας.  

Στην παραλία   
Σύμφωνα με τον νόμο, τα σκυλιά απαγορεύονται σε οργανωμένες παραλίες, όμως δεν υπάρχει πρόβλημα αν πάρετε το τετράποδο σας σε σημείο που δεν ενοχλείτε ή σε απομακρυσμένη παραλία χωρίς πολλούς λουόμενους. Εχετε τον σκύλο σας πάντα με λουρί και φροντίστε να έχετε μαζί σακουλάκια για τις ακαθαρσίες του. Μην τον πιέζετε να μπει στη θάλασσα αν δεν του αρέσει, δώστε του χρόνο να συνηθίσει το νερό και παίξτε μαζί του με ένα μπαλάκι για να νιώσει άνετα. Μην ξεχνάτε να του προσφέρετε φρέσκο νερό ανά τακτά διαστήματα. Εξασφαλίστε σκιερό μέρος για να μην καεί η μουσούδα του και άλλα άτριχα σημεία του, αλλά και για να αποφύγετε τη θερμοπληξία. Οταν επιστρέψετε, κάντε τον απαραίτητα μπάνιο, για να απομακρύνετε το αλάτι και το θαλασσινό νερό!