«Βαθιά αναστάτωση» στο μέλλον της ανθρωπότητας, θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή και οι κίνδυνοι, που ελλοχεύουν, απαιτούν «αποφασιστική δράση», υπογραμμίζεται στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), σε έκθεση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Οι συντάκτες της «Έκθεσης για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη 2010» τονίζουν πως «είναι σαφής η συναίνεση για το ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και για το ότι μπορεί να εμποδίσει την ανθρώπινη ανάπτυξη. Συνιστά μείζονα δοκιμασία για την ανθρώπινη κοινότητα. Τα διακυβεύματα είναι τεράστια».

«Είμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις, που σχετίζονται με τα αποθέματα νερού, την υποβάθμιση των χερσαίων εκτάσεων, την κλιματική αλλαγή και τη γενικευμένη εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Αυτές οι προκλήσεις εγείρουν καινούργια εμπόδια στην προώθηση της ανάπτυξης και την πρόοδο της ανθρώπινης ανάπτυξης», τονίζεται στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη. Και προσθέτει ότι αρκεί μια κακοδιαχείριση των φυσικών πόρων «για να υποχρεώσει το περιβάλλον τους φτωχούς να καταβάλουν το μεγαλύτερο τίμημα».