Για τους κυνηγούς της φύσης αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα το να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο. Το γεγονός ότι τα κουνούπια και άλλα έντομα που ρουφούν αίμα δεν είναι πάντα αθόρυβα οφείλεται ενδεχομένως σε άλλους παράγοντες, που είναι γι’ αυτά πολύ σημαντικότεροι.   Τα κουνούπια αναπαράγονται φυλετικά, κι επομένως είναι απαραίτητο για τα αρσενικά και τα θηλυκά να αναγνωρίζουν τα μεν τα δε, μέσα σε ένα περιβάλλον που βρίθει από άλλα έντομα και ζώα.  

Τα αρσενικά κουνούπια βρίσκουν τα ομοειδή τους θηλυκά συλλαμβάνοντας τη συχνότητα που παράγουν με τα φτερά τους κατά την πτήση. Τα θηλυκά κάθε είδους έχουν μια ιδιαίτερη συχνότητα πτήσης, ώστε τα αρσενικά να μην κάνουν λάθος και να ζευγαρώσουν με τα ομοειδή τους θηλυκά.

Τα αρσενικά συλλαμβάνουν αυτή τη συχνότητα των θηλυκών με αισθητήρια τριχίδια που διαθέτουν σε δύο από τις κεραίες που έχουν στο κεφάλι τους, κι έτσι ο ήχος φτάνει σε αυτά στερεοφωνικά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσδιορίσουν την κατεύθυνση από τη οποία «εκπέμπουν» τα θηλυκά.    

ΠΗΓΗ: science illustrated.gr