Τους τελευταίους 2 μήνες οι εθελοντές του προγράμματος «Δίκτυο Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης» αναφέρουν συχνά την παρουσία νεκρών νεροχελώνων στον υγρότοπο Λίμνη και Ποταμό Αλμυρού του Δήμου Μαλεβιζίου. Στις επισκέψεις της WWF στην περιοχή έχουν 15 άτομα σε προχωρημένη σήψη και δυο με σπασμένο το καβούκι ενώ σίγουρα ο αριθμός των νεκρών ατόμων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η Γραμμωτή Νεροχελώνα (Mauremys rivulata), απαντάται σε 31 νησιά της Ελλάδας. Παρόλο που είναι ανθεκτική στη ρύπανση, το είδος απειλείται από την καταστροφή των υγρότοπων και των παρόχθιων εκτάσεων, όπου εναποθέτει τα αυγά της για να αναπαραχθεί.

Ιδιαίτερα, ο υγρότοπος του Αλμυρού ήταν ένας «παράδεισος» για τις νεροχελώνες λίγες δεκαετίες πριν. Μέχρι και πριν 50 χρόνια διατηρούσε έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της Κρήτης (πολλές χιλιάδες άτομα), έκτοτε όμως ο αριθμός τους μειώνεται ταχύτατα λόγω μπαζωμάτων, επιχωματώσεων, δόμησης (κυρίως παράνομης) και επέκτασης των καλλιεργειών.

Στον διαρκώς μειούμενο πληθυσμό της νεροχελώνας στον Αλμυρό προστέθηκε μια ακόμα πίεση από το ψάρεμα, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία, καθώς η περιοχή είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής!

Το παράνομο ψάρεμα ασκείται στον υγρότοπο του Αλμυρού συστηματικά σε τουλάχιστον 30 διαμορφωμένες θέσεις και στις 2 όχθες του ποταμού, οι οποίες μάλιστα είναι και γεμάτες σκουπίδια. Γίνεται συνήθως με πετονιά αλλά και με ψαροντούφεκο ενώ διαδεδομένη είναι η χρήση κιούρτων.

Οι κιούρτοι είναι κλωβοί-παγίδες που προσελκύουν τα ψάρια με τροφή και όταν μπουν δεν μπορούν να βγουν. Μαζί με τα ψάρια εισέρχονται και χελώνες οι οποίες όμως δεν αντέχουν την ολονύκτια παραμονή μέσα στο νερό και πνίγονται. Τα νεκρά ζώα στη συνέχεια πετιούνται από τους «ψαράδες» στον ποταμό.

TAGS