Οι κυνηγοί σκοτώνουν συχνότερα τα ελάφια που προτιμούν τα ξέφωτα και δεν τρομάζουν τόσο εύκολα από τους ανθρώπους, μια τάση που πιθανότατα ασκεί εξελικτικές πιέσεις ευνοώντας την επιβίωση των ντροπαλών ζώων, αποκαλύπτει έρευνα που παρακολούθησε τα θηράματα με GPS.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο άνθρωπος ασκεί εξελικτικές πιέσεις σε ζώα κυνηγώντας επιλεκτικά τα πιο μεγαλόσωμα από αυτά. Στους ωκεανούς, για παράδειγμα, οι ενήλικοι τόνοι και οι μπακαλιάροι είναι πλέον σημαντικά μικρότεροι από ό,τι ήταν πριν από μερικούς αιώνες.

Η νέα μελέτη, την οποία δημοσιεύει η βρετανική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, είναι από τις πρώτες που εξετάζουν πώς η ανθρώπινη επιλογή -σε αντιδιαστολή με τη φυσική επιλογή- μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά ενός είδους.

Προκειμένου να εξετάσουν αν οι κυνηγοί προτιμούν ζώα με συγκεκριμένες συμπεριφορές, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έντμοντον στον Καναδά τοποθέτησαν κολάρα με πομποδέκτη GPS σε 122 κόκκινα ελάφια (Cervus elaphus, το ελάφι που απαντάται και στην Ελλάδα) και παρακολούθησαν τις κινήσεις τους για έναν χρόνο.

Στο τέλος αυτής της περιόδου, συνολικά 25 ελάφια είχαν σκοτωθεί από κυνηγούς. Η ανάλυση των δεδομένων εντοπισμού αποκάλυψε ότι οι κυνηγοί ήταν πιθανότερο να σκοτώνουν ζώα που διένυαν μεγάλες αποστάσεις και περνούσαν περισσότερο χρόνο σε ανοιχτές περιοχές.

Η τάση αυτή ήταν εντονότερη μεταξύ των αρσενικών ελαφιών, στα οποία η ποικιλία συμπεριφορών ήταν μεγαλύτερη.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι οι διαφοροποιήσεις όσον αφορά την επιλογή χώρων και το ρυθμό μετακινήσεων υπήρχαν ήδη [στα ελάφια] πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου» σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του Science ο Σάιμον Κιούτι, επικεφαλής της μελέτης.

Με άλλα λόγια, ορισμένα ελάφια διαφέρουν από τη φύση τους ως προς τις μετακινήσεις τους και το πόσο εύκολα τρομάζουν, και οι άνθρωποι είναι πιθανό να επηρεάζουν την αναλογία αυτών των ατόμων στον ευρύτερο πληθυσμό.

Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να εξετάσει αν ανάλογες εξελικτικές πιέσεις ασκούνται στα ελάφια από άλλους θηρευτές όπως οι λύκοι και οι αρκούδες.

Αν οι υποθέσεις τους τελικά ευσταθούν, οι ερευνητές θα μπορούσαν ίσως να προβλέπουν την πιθανότητα θανάτου ενός ζώου με βάση τα συμπεριφορικά του χαρακτηριστικά.

Πηγή: in.gr