Ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου Μπ.Ομπάμα το 2008 ήταν και η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Τέσσερα χρόνια μετά, δεν φαίνονται ακόμη σημαντικές αλλαγές. Όταν εκλέχτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα πριν από μία τετραετία, η πολιτική του ατζέντα περιλάμβανε την αναζωογόνηση της οικονομίας μέσα από τρεις βασικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες. Εκτενή κλιματική νομοθεσία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μοντέλο, οι οποίες θα ήταν σε θέση να ρυθμίσουν την εγχώρια εκπομπή αερίων θερμοκηπίου. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις του Ζάσα Μίλερ Κρένερ, διευθυντή του Οικολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, τα μελλοντικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα παραμένουν αβέβαια.

Με βάση τους στόχους για την εγχώρια αυτή μείωση, η τότε νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε να λάβει υπόψη τις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για ζητήματα περιβάλλοντος, από τις οποίες η κυβέρνηση Μπους ήταν απούσα, μετά την αποχώρησή της από το πρωτόκολλο του Κιότο το 2001. Επιπροσθέτως, ένας οικολογικός εκμοντερνισμός της σπάταλης αμερικανικής οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο των σχεδίων του Ομπάμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να επανακτήσει τα ηνία σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πράσινη τεχνολογία.

Η κλιματική νομοθεσία έβαλε πλώρη για μία μετριοπαθή μείωση των αερίων θερμοκηπίου για την περίοδο 2005-2020. Πρόκειται για την πρώτη δέσμευση των ΗΠΑ μετά το Κιότο σχετικά με τη μείωση εκπομπής αερίων.
Μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε στον τομέα της τεχνολογίας. Οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, ιδίως υπό την αιγίδα του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας, Στίβεν Τσου, αυξήθηκαν θεαματικά. Αρκετές πολιτείες εισήγαγαν φόρους ή πλαφόν στην εκπομπή αερίων, μέτρα που οδήγησαν σε μία μικρή έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως εκείνη της αιολικής.

Παρά την εξέλιξη σε διάφορους τομείς, η εξάρτηση της οικονομίας των ΗΠΑ από ένα εξαντλητικό για τις ενεργειακές πηγές οικονομικό μοντέλο, η οποία βασίζεται ακόμη στην εκμετάλλευση των φθηνών ορυκτών καυσίμων, παραμένει. Το πρόβλημα της μη ανταγωνιστικότητας των περισσότερων κλάδων της βιομηχανίας είναι εξίσου έντονο. Σενάρια για ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και προώθηση βιώσιμων τεχνολογιών θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης και παράλληλα δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, κάτι που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις ΗΠΑ.

Πηγή: Deutsche Welle