Είθισται να συνδέουμε τη βλάστηση με την καθαρή ατμόσφαιρα και το δροσερό αέρα. Τώρα όμως αποδεικνύεται πως ένα είδος χορταριού λειτουργεί αντίστροφα, ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για το φυτό kuji, που στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ αναπτύσσεται πάνω σε δέντρα και θάμνους, τείνοντας να εξελιχθεί σε μάστιγα.

Το φυτό απορροφά άζωτο από τον αέρα, απελευθερώνοντας στη συνέχεια μεγάλες ποσότητες μονοξειδίου του αζώτου, που θεωρείται προστάδιο του όζοντος. Κι ενώ το όζον ψηλά στη στρατόσφαιρα θεωρείται χρήσιμο, καθώς δημιουργεί προστατευτικό φίλτρο κατά των υπεριωδών ακτίνων του Ήλιου, στα κατώτερα στρώματά της μετατρέπεται σε δηλητήριο επιζήμιο για τους πνευμονικούς ιστούς, αφού, μεταξύ άλλων, ενοχοποιείται και για την πρόκληση άσθματος.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (ΗΠΑ), απέδειξαν πως το φυτό μπορεί να ανεβάσει το συνολικό αριθμό των ημερών συναγερμού ως προς την περιεκτικότητα του αέρα σε όζον κατά 35%.

Όπως όλα δείχνουν, το φυτό kuji δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αναμένεται δε να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο. Επομένως, οι συνέπειες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα είναι δυσμενέστερες από τις αναμενόμενες, καθώς η ρύπανση του αέρα με όζον θα αυξηθεί και διά της πλαγίας οδού.

Πηγή:scienceillustrated.gr