Επανάσταση στην αιολική ενέργεια φέρνει η γερμανική εταιρεία «TimberTower», προωθώντας σύντομα στην αγορά ξύλινους πύργους ανεμογεννητριών, που ανοίγουν νέους ορίζοντες σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες εγκατάστασης και εξοικονόμησης χρημάτων.

Οι ξύλινοι πύργοι που σχεδιάζουν οι μηχανικοί της εταιρείας θα φθάνουν σε ύψος τουλάχιστον τα 100 μέτρα και θα στηρίζουν συμβατικές ανεμογεννήτριες ισχύος 1,5 MW.

Η TimberTower σχεδιάζει να πουλήσει τους ιστούς της σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που ειδικεύονται στην ανέγερση αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής νεοσύστατης εταιρείας, κ. Holger Giebel, οι ξύλινοι πύργοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τους ατσάλινους.

«Το ανώτατο ύψος των ατσάλινων ιστών για χερσαίες ανεμογεννήτριες είναι τα 110 μέτρα. Αυτό συμβαίνει γιατί η βάση ενός ιστού 110 μέτρων πρέπει να έχει διάμετρο 4,2 μέτρα και αυτό είναι το ανώτατο ύψος που μπορεί να περάσει κάτω από τις γέφυρες στη Γερμανία και άλλες χώρες», δήλωσε ο κ. Giebel.

Αυτό δεν ισχύει για τους ξύλινους πύργους, που μάλιστα μπορούν να συναρμολογηθούν στο σημείο κατασκευής, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς.

Πηγή: econews.gr