Τις προθέσεις της για εισαγωγή ενός συστήματος εποπτείας των εκπομπών στις αρχές του 2013, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από την κατανάλωση καυσίμων στη ναυτιλία.

Η Κομισιόν είπε σε δήλωσή της ότι θα παρουσιάσει μια «απλή, ισχυρή και παγκόσμια εφικτή προσέγγιση προς τη θέσπιση ενός συστήματος εποπτείας, αναφοράς και επαλήθευσης των εκπομπών που βασίζεται στην κατανάλωση καυσίμων». Αυτό είναι το «απαραίτητο σημείο εκκίνησης» για περαιτέρω δράση απέναντι στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε.

Η Elina Bardram, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής αλλαγή και συγκεκριμένα στη μονάδα παγκόσμιων αγορών άνθρακα της ΕΕ, τόνισε ότι η θέσπιση ενός συστήματος μείωσης των εκπομπών βασισμένο στην αγορά, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 15δις € ετησίως μέχρι το 2030, ενώ θα αυξήσει και την απασχόληση στον εν λόγω τομέα.

«Μπορούμε να θεσπίσουμε ένα τέτοιο μηχανισμό πιο γρήγορα από ότι στις αερογραμμές», είπε στις 18 Σεπτεμβρίου σε συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Ωστόσο υπάρχουν ισχυρές αντιθέσεις σε μια τέτοια κίνηση από άλλα τμήματα της Κομισιόν, που είναι δυσαρεστημένα με την εκτυλισσόμενη εμπορική σύγκρουση με την Κίνα αναφορικά με τις εκπομπές των αερογραμμών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών.


Πηγή: EurActiv.gr