Η καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης εναντίον της κλιματικής αλλαγής θα καταστήσει ανέφικτο το στόχο της ανάσχεσής της, όσα χρήματα κι αν δαπανηθούν αργότερα. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα νέας έρευνας, σύμφωνα με την οποία η διεθνής συμφωνία για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 2020 και μετά, θα στοιχίσει περισσότερο από τη λήψη μέτρων σήμερα.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζει, στην έκθεσή της, ότι εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κοστολογηθούν τώρα στα 30 δολάρια ανά τόνο, η διεθνής κοινότητα θα έχει πιθανότητες 60% να περιορίσει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτρέψει την επιδείνωση των σοβαρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

«Εάν η ανάληψη δράσης καθυστερήσει κατά 10, 20 χρόνια, τότε μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου των 2 βαθμών Κελσίου», δήλωσε στο Reuters ο Κεϊβάν Ριάι από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων της Αυστρίας, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature. «Ήταν, σε γενικές γραμμές γνωστό ότι το κόστος αυξάνεται όσο καθυστερεί η ανάληψη δράσης, όμως δεν ήταν ξεκάθαρο το πόσο γρήγορα αυξάνεται».

Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών διαπραγματεύσεων εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Η πιο πρόσφατη διάσκεψη, το Δεκέμβριο, ωστόσο, ολοκληρώθηκε με την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία ελάχιστα «αγγίζει» το ζήτημα της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η νέα έκθεση βασίζεται σε εκατοντάδες διαφορετικά σενάρια, που προκύπτουν από υπολογιστικό μοντέλο. Οι ερευνητές τάσσονται υπέρ της άμεσης κοστολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα στα 30 δολάρια, παγκοσμίως. Προειδοποιούν ότι, το 2020, η τιμή του θα πρέπει να ανεβεί στα 100 δολάρια, προκειμένου να μείνουν ζωντανές οι ελπίδες για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Εάν η διεθνής κοινότητα περιμένει μέχρι το 2030, ισχυρίζονται, τότε ο στόχος για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας θα είναι εντελώς ανέφικτος.