Πτώση σημείωσε το τελευταίο τρίμηνο το ποσοστό όσων είναι ενάντια στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία, ένα θέμα που βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω και του δημοψηφίσματος της Κυριακής, στο οποίο οι Βούλγαροι ψηφοφόροι θα κληθούν να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι με τη δημιουργία νέων πυρηνικών σταθμών.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Focus, δημοσκόπηση που διενήργησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης το διάστημα 16-20 Ιανουαρίου 2013, σε δείγμα 1000 ατόμων, έδειξε ότι αυτή την στιγμή, η αναλογία υποστηρικτών- αντιτιθέμενων είναι περίπου 3 προς 2.

Συγκεκριμένα, το 60% των Βούλγαρων που δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή θα ψηφίσουν «ναι», ενώ το 40% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι».

Μάλιστα, αυτοί που δηλώνουν πως θα ψηφίσουν «ναι» είναι πιο κατηγορηματικοί στην πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα σε σχέση με εκείνους που θα ψηφίσουν «όχι».

Τόσο οι υποστηρικτές όσο και όσοι τάσσονται κατά της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία ισχυρίζονται ότι οι θέσεις τους είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής και όχι πολιτικών προτιμήσεων.