Το σενάριο του επιτυχημένου εκπαιδευτικού εργαστηρίου «Ταξίδι στην πόλη του μέλλοντος» του WWF Ελλάς, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας FRIGOGLASS, επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά στα σχολεία!


Στόχος
του εργαστηρίου, το οποίο διαρκεί μιάμιση ώρα και απευθύνεται σε μαθητές και παιδιά όλων των ηλικιών, είναι να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να παίξουν, να μάθουν, να προβληματιστούν να βρούνε λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον και να ευαισθητοποιηθούν με γνώμονα τη σωστή διαχείριση των πόρων. Το σενάριο του παιχνιδιού μεταφέρει τα παιδιά σε μια πόλη του μέλλοντος, όπου οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες καταναλωτικές συνήθειες στα σπίτια τους, με την ουσιώδη όμως διαφορά ότι τα ορυκτά καύσιμα του πλανήτη τελειώνουν. Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι κάτοικοι της πόλης; Τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων αρχίζουν να εξαντλούνται. Οι ανάγκες των πολιτών όμως μεγαλώνουν.

Η ζωή τους εξαρτάται από μια πρίζα.. Όλοι αναγκάζονται να ξεφορτωθούν μερικές ηλεκτρικές συσκευές! Μπορούν όμως να ζήσουν με λιγότερες; Η επιλογή τους αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας και η μελέτη της κατανάλωσης της κάθε μίας προβάλλει επιτακτική.

Οι μαθητές πρέπει να αποφασίσουν για το τι είναι πραγματικά χρήσιμο για την ανθρώπινη επιβίωση και τι θα μπορούσαν να θυσιάσουν. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τελικά τις επιθυμίες από τις ανάγκες μας; Γιατί όσο κι αν η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις, αν δεν μειώσουμε, ως ανθρωπότητα, τις καταναλωτικές μας ανάγκες, ο πλανήτης δεν τα βγάζει πέρα. Το οικολογικό μας αποτύπωμα είναι πολύ υψηλό. Δυόμιση πλανήτες χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες. Η εντυπωσιακή αυτή πληροφορία δίνει φτερά στους μαθητές που καλούνται να σκεφτούν κριτικά, να συνδυάσουν πληροφορίες, να αξιολογήσουν εναλλακτικά σενάρια και τελικά να «ζωγραφίσουν» με τη φαντασία τους τη ζωή στη βιώσιμη πόλη του μέλλοντος.

Οι καλύτερες συνολικά ιδέες θα βραβευτούν με προϊόντα της συλλογής WWF, ενώ το σχολείο που θα αναλάβει την πιο γενναία πρωτοβουλία εφαρμογής τους, θα βραβευτεί με ένα ψυγείο Ecocool της Frigoglass για το κυλικείο του.

Περισσότερες πληροφορίες:
Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί φορείς που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα (εργαστήριο και διαγωνισμός) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο WWF, Μ.Δεδάκη / Μ.Συμβουλίδου στο 210 33 14 893 ή στο m.dedaki@wwf.gr