Σε επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή αιολικής ενέργειας της Ισπανίας

Σε επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή αιολικής ενέργειας της Ισπανίας
Τους τελευταίους τρεις μήνες, τα αιολικά πάρκα της Ισπανίας παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πηγή. Ήδη η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές το 1/4 των ενεργειακών της αναγκών.
Επικαλούμενη στοιχεία της «Red Electrica de Espana», της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ισπανίας, η «Ένωση Αιολικής Ενέργειας» της χώρας (AEE) ανακοίνωσε ότι μόνο τον Ιανουάριο η παραγωγή από τα αιολικά πάρκα ξεπέρασε τις 6 τεραβατώρες. Ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτήσει σχεδόν όλα τα νοικοκυριά στην Ισπανία ή να «καλύψει ολόκληρη την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρες όπως η Ονδούρα και η Βολιβία».

«Από την 1η Νοεμβρίου, η αιολική ενέργεια αποτελεί την κύρια τεχνολογία στο σύστημα ηλεκτροδότησης» αναφέρει η ένωση σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο blog της. «Η τελευταία φορά που κάποια τεχνολογία ξεπέρασε τις 6 τεραβατώρες μηνιαίας παραγωγής ήταν το 2010, από συστήματα αεριοστροβίλων συνδυασμένου κύκλου» προστίθεται.

Η Ισπανία έχει δεσμευτεί να καλύπτει το 40% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα έως το 2020, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ένωσης, μόνο η αιολική ενέργεια αντιστοιχούσε τον Ιανουάριο στο 25% της συνολικής παραγωγής, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ισπανίας.

«Η ισπανική οικονομία έχει κερδίσει 3 ευρώ για κάθε ευρώ που έχει επενδύσει σε κίνητρα για τη δημιουργία αιολικών πάρκων» αναφέρει η AEE στο blog της, προσθέτοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα που απαιτούνται για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ενέργειας θα στοίχιζαν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο