Συσχέτιση των αυξημένων εισαγωγών για αναπνευστικά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία με την αύξηση της… πυκνότητας της αιθαλομίχλης στην Αττική δείχνει η πρώτη επίσημη καταγραφή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας.  

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), κ. Γιώργο Πατούλη, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη της επιχειρησιακής επιτροπής του ΕΚΕΠΥ για την αιθαλομίχλη, τα απολογιστικά στοιχεία του τελευταίου διμήνου επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των ειδικών από τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με τις άμεσες επιπτώσεις της αιθαλομίχλης. 

 

«Αυτό που φάνηκε από τα στοιχεία του διμήνου είναι ότι σε ημέρες που ο μέσος όρος των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM10 ήταν αυξημένος πάνω από τα επιτρεπτά όρια (> 50 μg/m3), υπήρχε αντίστοιχη αύξηση στις εισαγωγές των ασθενών που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα, βρογχίτιδα, ΧΑΠ, και άλλες πνευμονοπάθειες) ενώ πολύ μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στις προσελεύσεις, χωρίς ανάγκη εισαγωγής, των ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα ΤΕΠ των νοσοκομείων» λέει στο protothema.gr  ο κ. Πατούλης

 

Δίκτυο Γιατρών για επιδημιολογική καταγραφή

 

Η αιθαλομίχλη και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια θα βρίσκονται στο επίκεντρο της των φορέων της δημόσιας υγείας το επόμενο διάστημα. Ο ΙΣΑ θέτει σε λειτουργία δίκτυο συνεργασίας μελών του και του ΕΚΕΠΥ, με σκοπό την καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, την καταγραφή των περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και σε έξι ιδιωτικές κλινικές και την παρακολούθηση των περιστατικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.