Οι υπουργοί Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να καταργηθεί σταδιακά η αμφιλεγόμενη πρακτική του «πετάματος» των ειδών που περιλαμβάνονται στην ψαριά και είναι εκτός του στοχευόμενου αλιεύματος.  Μετά από έντονες ολονύκτιες διαβουλεύσεις, οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι το «χαράμισμα» των αλιευμάτων θα πρέπει να καταργηθεί, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2014 για συγκεκριμένους τύπους ψαριών.
 

Πρόκειται για επιτυχία των ακτιβιστών που ζητούσαν να απαγορευθεί η πρακτική αυτή, αν και φοβούνται ότι με τις εξαιρέσεις που δόθηκαν σε ορισμένες χώρες, ανοίγονται παράθυρα για μελλοντικές παραβιάσεις.
 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ στην Ευρώπη πετιούνται τα περισσότερα «περισσευούμενα» ψάρια στον κόσμο. Σχεδόν το ένα τέταρτο των αλιευμάτων που ψαρεύονται, πετάγονται πίσω στην θάλασσα γιατί δεν είναι το συγκεκριμένο είδος ψαριού που κυνηγούν οι αλιείς. 
 

Στην εκστρατεία απαγόρευσης, η πρακτική εφαρμογή της οποίας θα αποφασιστεί στην συνέχεια, πρωτοστάτησαν βορειοευρωπαϊκες χώρες. Οι περιορισμοί θα εφαρμοστούν στα πελαγίσια ψάρια όπως η ρέγκα από τον επόμενο χρόνο και στα λευκά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος από τον Ιανουάριο 2016.
 
 

Η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάποιες εξαιρέσεις, κυρίως για τα αλιευτικά που ψαρεύουν σε πολύ βαθιά νερά και μικτά είδη ψαριών, όπου το κόστος μεταφοράς των περισσευούμενων ψαριών στην ξηρά θεωρείται απαγορευτικό. 
 

Σε αυτούς τους αλιείς θα επιτρέπεται το πέταγμα του 9% που θα μειωθεί στο 7%. Το ποσοστό θεωρείται πολύ υψηλό για την Κομισιόν, που τονίζει ότι «σε έναν κόσμο που πεινάει, δεν επιτρέπεται να σπαταλιούνται ψάρια».
 


ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr