Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) καθώς και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προέβλεψαν ότι οι σοδειές σιταριού θα αγγίξουν επίπεδα ρεκόρ, το 2013, ενισχύοντας τα παγκόσμια αποθέματα και ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω μείωση στην τιμή του σίτου. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, οι φετινές σοδειές θα είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες στα χρονικά.

Οι τιμές των παραγώγων έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούνιο, καθώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις ενίσχυσαν ελαφρώς τις προοπτικές για τη χειμερινή σοδειά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων μηνών κατέγραψαν και οι τιμές του αραβοσίτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FAO, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως παρέμειναν σταθερές το Φεβρουάριο καθώς η πτώση των τιμών του σιταριού και της ζάχαρης αντιστάθμισαν την αύξηση που κατεγράφη στα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά.

Η οργάνωση προέβλεψε ενίσχυση της παραγωγής σιταριού κατά 4,3%, το 2013, κυρίως λόγω της επέκτασης της σποράς σιταριού, μετά την αύξηση των τιμών, καθώς και στην ανάκαμψη των καλλιεργειών στη Ρωσία και σε κάποιες χώρες ακόμη.

Συγκεκριμένα, οι σοδειές παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν στα 690 εκ. τόνους, ενώ στην Ευρώπη θα φθάσουν τα 138 εκ., από 132 εκ. τόνους, το 2012.

Από τους μεγάλους παραγωγούς, οι μοναδικές χώρες για τις οποίες ο FAO προβλέπει μειωμένες σοδειές είναι η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από την παρατεταμένη ξηρασία που επηρέασε το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. «Παρότι οι ικανοποιητικές βροχοπτώσεις, τον Ιανουάριο, βελτίωσαν σημαντικά την πρόβλεψη σε περιοχές που είχαν πληγεί από την ξηρασία, είναι πιθανότατα πολύ αργά για πλήρη ανάκαμψη των καλλιεργειών», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Έτσι, παρά την εκτίμηση για αύξηση της χειμερινής σποράς σιταριού κατά 1% και την πιθανότητα η εαρινή σπορά να φθάσει τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα ή να επεκταθεί ελαφρώς, η συνολική παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 6% στα 58 εκ. τόνους, κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.»