Μία φάλαινα φυσητήρας (Physeter macrocephalus) που εκβράστηκε στις νότιες ακτές της Ισπανίας είχε καταπιεί 17 κιλά πλαστικού, σύμφωνα με τον «Guardian». 

Οι επιστήμονες δήλωσαν έκπληκτοι με το πόρισμα της εξέτασης, που έδειξε ότι το θαλάσσιο θηλαστικό - βάρους 4,5 τόνων - είχε καταπιεί 59 κομμάτια πλαστικού που είχαν πεταχτεί στη θάλασσα από αγρότες και πιθανώς ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, όπου παράγονται ντομάτες και διάφορα άλλα είδη λαχανικών. 

«Τα πλαστικά κομμάτια προκάλεσαν τον θάνατο του ζώου, καθώς είχαν κολλήσει στο στομάχι του» ανέφεραν ερευνητές του κέντρου Doñana στην Ανδαλουσία. Ανάμεσα στα ευρήματα, οι επιστήμονες εντόπισαν πλαστικές σακούλες, εννέα μέτρα σχοινιού, δύο γλάστρες, ένα πλαστικό δοχείο ψεκασμού, καθώς και δύο λάστιχα ποτίσματος. Σημειώνεται ότι τα θερμοκήπια παράγουν ετησίως 2,4 τόνους πλαστικών απορριμμάτων. 

Το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού καταλήγει σε κέντρα επεξεργασίας, αλλά οι περιβαλλοντολόγοι καταγγέλλουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι αγρότες προτιμούν την «εύκολη» αλλά άκρως επικίνδυνη λύση.