Δύο μίνι ιπποπόταμους, προερχόμενους από Ζωολογικά Πάρκα της Γερμανίας και της Ελβετίας αποκτά στις αρχές Απριλίου το Ζωολογικό Πάρκο της Λεμεσού.
Τα σπάνια αυτά ζώα παραχωρούνται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος φιλοξενίας κι αναπαραγωγής ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, που έχει καταστρώσει η Ένωση Ζωολογικών Πάρκων κι Ενυδρείων.

Σταδιακά θα γίνεται εμπλουτισμός του σύγχρονου Πάρκου της Λεμεσού και με άλλα μικρά, επιλεγμένα ζώα από το εξωτερικό για σκοπούς, μελέτης και αναπαραγωγής τους, αλλά κι επιμόρφωσης μαθητών σχολείων. Ως το τέλος του χρόνου θα έχουν εισαχθεί για φιλοξενία πέντε ζεύγη πιγκουίνων. 

Με τις εισαγωγές και νέων ζώων συμπληρώνεται ο θεματικός χάρτης του Κήπου, με διαμορφωμένα τμήματα που παρουσιάζουν την άγρια φύση και ζωή στις ηπείρους της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ικανοποιητικά εξελίσσεται το πρόγραμμα αναπαραγωγής πολλών από τα εισαγόμενα ζώα. Πρόσφατα γεννήθηκε ένα λάμα, ενώ αυτή την περίοδο γεννοβολούν τα καγκουρό.

Να μην χαθεί ο ακανθοποντικός κι ο νυχτοπάππαρος

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του Ζωολογικού Κήπου της Λεμεσού κ. Λάμπρο Λάμπρου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο έργο διάσωσης και διατήρησης ειδών της εγχώριας πανίδας. Έστω και με καθυστέρηση, προ ημερών μπήκαν στον Κήπο τα πρώτα αγρινά, ενώ διαμορφώνονται ειδικοί χώροι για να φιλοξενηθεί το είδος της κυπριακής φρουτονυχτερίδας, ο γνωστός νυχτοπάππαρος.

Αυτόν τον καιρό γίνονται διαβήματα προς εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για να «περάσουν σε ελεγχόμενες συνθήκες διαβίωσης και αναπαραγωγής», τα σπάνια είδη των κυπριακών τρωκτικών, ο ακανθοποντικός, ο ερμηκής, αλλά κι ο κυπριακός ακανθόχοιρος. Στόχος είναι η αναπαραγωγή προς απόκτηση ικανοποιητικού αριθμού πληθυσμών αυτών των ειδών κι η απελευθέρωσή τους στη φύση.

Στο πρόγραμμα συνεχούς αναβάθμισης του Ζωοολογικού Πάρκου της Λεμεσού, που καθημερινά επισκέπτονται και ξεναγούνται δεκάδες μαθητές από σχολεία όλης της Κύπρου, βρίσκεται και η δημιουργία Ενυδρείου. Εντός των ημερών προκηρύσσονται οι προσφορές κι εκφράζεται η αισιοδοξία ότι ως το τέλος του χρόνου ο Κήπος της Λεμεσού θα έχει αποκτήσει το δικό του Ενυδρείο.

Πηγή:  kathimerini.com.cy