Μόλις οι πολίτες του δυτικού κόσμου άρχισαν να τους παίρνουν τον... αέρα και να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να απολαύσουν τα γεύματά τους σε ασιατικά εστιατόρια, οι Κινέζοι αποφάσισαν ότι τα τσόπστικς πρέπει να «συνταξιοδοτηθούν».

Γιατί; Επειδή τα ξυλάκια που χρησιμοποιούνται αντί μαχαιροπίρουνα στην Ασία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, απειλούν να εξαφανίσουν τα... δάση!

Η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, μ 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τουλάχιστον 80 δισ. τσόπστικς μιας χρήσης το χρόνο. Τα ξυλάκια που καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να καλύψουν την πλατεία Τιενανμέν, 360 φορές!

Ο πρόεδρος της δημόσιας βιομηχανίας ξύλου Jilin, ανέφερε στην κινεζική λαϊκή εθνοσυνέλευση: «Θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε την τροφή μας και να ενθαρρύνουμε τους πολίτες της χώρας να έχουν μαζί τους τα δικά τους σκεύη».

Για να γίνει αντιληπτή η διάσταση του προβλήματος, ο ίδιος εξήγησε ότι από ένα δέντρο 20 ετών μπορούν να δημιουργηθούν μόλις 4.000 ζεύγη τσόπστικς, κάτι το οποίο σημαίνει ότι κάθε χρόνο «θυσιάζονται» 20 εκατομμύρια δέντρα!
 

Βέβαια, να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη χρήση των τσόπστικς στην Κίνα. Το 2006 επιβλήθηκε φόρος 5% στα «ασιατικά μαχαιροπίρουνα» μιας χρήσης αλλά και στα ξύλινα πατώματα. Δυστυχώς, όμως, το μέτρο αυτό δεν είχε μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση της χρήσης ξυλείας.
TAGS