Εκτεταμένες έρευνες πραγματοποιούν οι αστυνομικές αρχές της Ολλανδίας για να εντοπίσουν τους δράστες μιας διάρρηξης σε ζωολογικό κήπο, οι οποίοι έκλεψαν δώδεκα εξωτικά, μικρόσωμα πιθηκάκια.

Η κλοπή ανακαλύφθηκε όταν ένας υπάλληλος του πάρκου Βίσελ Ντίρενπαρκ στο Έπε διαπίστωσε ότι η ξύλινη πόρτα που οδηγούσε στον περίβολο των πιθήκων είχε παραβιαστεί, όπως εξήγησε μια εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου, η Μπέρνου Βάγκεναρ.

«Κλάπηκαν ορισμένοι από τους σπανιότερους πιθήκους μας», πρόσθεσε. Οι δράστες πήραν έξι ασημόχρωμα ουιστίτι, τρία ουιστίτι-πυγμαίους, δύο αυτοκρατορικούς ταμαρίνους και έναν ασπρόλοφο ταμαρίνο. Τα δύο τελευταία είδη θεωρούνται απειλούμενα, που σημαίνει ότι το εμπόριό τους απαγορεύεται, εξήγησε η Βάγκεναρ.

«Είναι σαφές ότι οι δράστες είχαν βάλει στο στόχαστρο τα συγκεκριμένα είδη», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Λίζμπετ Οέλεν.

Η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου ανησυχεί πολύ, είπε η Βάγκεναρ, επειδή τα πιθηκάκια είναι συνηθισμένα να ζουν σε τροπικές συνθήκες και δεν θα αντέξουν την παγωνιά της Ολλανδίας. Σήμερα το πρωί η θερμοκρασία στο Έπε ήταν -3 βαθμοί Κελσίου. 

Επιπλέον, πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο διαιτολόγιο: η διατροφή τους αποτελείται από διάφορα φρούτα, έντομα και ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα. Η Βάγκεναρ διευκρίνισε ότι ο ζωολογικός κήπος δεν είναι σε θέση να δώσει αμοιβή σε όποιον επιστρέψει τους πιθήκους.