Ενέργεια και καινοτομία είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί θα προετοιμάσουν τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής από τους αρχηγούς κρατών ώστε να τους επιτρέψουν να συζητήσουν στη συνέχεια και τα δημοσιονομικά ζητήματα.

Η ουγγρική προεδρία ελπίζει ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο συμπερασμάτων για την ενέργεια και την καινοτομία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην Ε.Ε., στην εξέταση υλοποίησης των στόχων αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια, στην προώθηση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τέλος στη βελτίωση της συνοχής της εξωτερικής δράσης της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας.

Στα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» καθώς και η συζήτηση σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης μετά το 2013. Επίσης θα συζητηθεί η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, ενω σε ότι αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής θα δεσπόσει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.