Στη λήψη μέτρων, για την προστασία της παραγωγής εσπεριδοειδών από τον ίο της τριστέτσας, προχωρεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα, κατά τη διάρκεια δειγματοληψιών στα εσπεριδοειδή του νομού Χανίων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επισκοπήσεων για το 2010, βρέθηκε μικρός αριθμός δένδρων θετικών στον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών στις ευρύτερες περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αγυιάς του Δήμου Χανίων και Κουφού του Δήμου Πλατανιά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, oριοθετούνται ζώνες γύρω από τις περιοχές στις οποίες βρέθηκαν τα προσβεβλημένα από τον ιό δένδρα.

Στις ζώνες αυτές, απαγορεύονται μέχρι της εξαλείψεως του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών, οι νέες φυτεύσεις. οι επανεμβολιασμοί σε εγκατεστημένες φυτείες, εκτός εκείνων που έχουν προετοιμαστεί για εμβολιασμό μέχρι το τέλος του επόμενου από την υπογραφή της παρούσας απόφασης έτους, η διακίνηση καρπών με ποδίσκους και φύλλα εκτός των εστιακών ζωνών, η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά.