Κορεσμένες περιοχές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θεωρούνται μόνον τα διασυνδεδεμένα νησιά (περιλαμβανομένης της Εύβοιας) και μόνον για ισχύ σταθμού άνω των 150 κιλοβάτ, αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε σημερινή ανακοίνωση.

Η ΡΑΕ απαντά με τη σημερινή ανακοίνωση σε πρόσφατη επιστολή της ΔΕΗ που ζήτησε να χαρακτηριστούν κορεσμένα τα δίκτυα 16 νομών της χώρας (Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας) και να σταματήσει η υποβολή αιτήσεων για σύνδεση νέων μονάδων στους νομούς αυτούς.

Στην ανακοίνωση της η ΡΑΕ σημειώνει ότι σύμφωνα με το νόμο "οι περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος σε αυτές διαπιστώνονται με απόφαση της ΡΑΕ που εκδίδεται μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή" και ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει προθεσμία ως το τέλος Ιανουαρίου για να υποβάλει την εισήγησή της ως προς το ζήτημα αυτό.

Η Ρυθμιστική Αρχή σημειώνει ακόμη ότι:

-Η ΡΑΕ θα διαμορφώσει συνολική άποψη σε σχέση με τα θέματα σύνδεσης και κορεσμού στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, μετά την υποβολή της εισήγησης της ΔΕΗ.

-Μέχρι την έκδοση απόφασης κορεσμού από τη ΡΑΕ ή απόφασης αναστολής αδειοδότησης από την Υπουργό Π.Ε.Κ.Α., δεν μπορεί να αναστέλλεται ή να κωλύεται η αδειοδοτική διαδικασία φωτοβολταϊκών σταθμών, τόσο αυτών αρμοδιότητος ΡΑΕ (για μονάδες ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW), όσο και αυτών αρμοδιότητος ΔΕΗ (μέχρι 1 MW).

Η ΡΑΕ αναγγέλλει επίσης ότι στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2011, θα διοργανώσει δημόσια διαβούλευση για τα θέματα συνδέσεων στο Δίκτυο Διανομής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διατύπωσης αναλυτικών απόψεων από όλους τους ενδιαφερόμενους.