Μια απέραντη λεκάνη με νερό, όπου κυριαρχούν τα βακτήρια και τα πρωτόζωα, μονοκύτταροι δηλαδή οργανισμοί, και απουσιάζουν τα ψάρια, είναι πλέον η λίμνη Κορώνεια.

Περιμετρικά της λίμνης, τα ρέματα είναι γεμάτα σκουπίδια και η υπεράντληση, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ρύπανση των υδάτων, συνεχίζει το καταστροφικό τους έργο.

"Η λίμνη έχει μετατραπεί σε μια υδατοσυλλογή, μ' έναν απέραντο μικροβιόκοσμο", δηλώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μαρία Μουστάκα, σκιαγραφώντας την κατάσταση της Κορώνειας.

"Στην ουσία, πρόκειται για έναν βιολογικό αντιδραστήρα μικροοργανισμών και ένα απέραντο νεκροταφείο, καθώς δεν λειτουργεί το τροφικό της πλέγμα", τόνισε η κ. Μουστάκα, η οποία διενεργεί τακτικούς ελέγχους στο οικοσύστημα.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Δήμητρα Μπόμπορη, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, η οποία σημειώνει ότι δεν υπάρχει βελτίωση στην οικολογική ποιότητα της λίμνης.

"Αν και η υδρολογική της κατάσταση βελτιώθηκε, αφού συγκράτησε, τον τελευταίο χρόνο, ικανοποιητική ποσότητα νερού, εντούτοις διαπιστώνεται οργανική ρύπανση, με αφθονία βακτηρίων", υπογραμμίζει η κ. Μπόμπορη.

Παράλληλα, οι παράνομες αντλήσεις, ειδικά την αρδευτική περίοδο, "αδειάζουν" την Κορώνεια, ενώ το τελειωτικό "χτύπημα" για το ευάλωτο οικοσύστημα, αποτελούν τα λύματα. "Προσπαθούμε να πιέσουμε τους αρμόδιους για την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού στο Λαγκαδά", σημειώνει η κ. Μπόμπορη.

Πάντως, η πρόσφατη παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση των έργων αποκατάστασης της λίμνης φαίνεται πως έχει "παγώσει" τις αντιδράσεις των αρμοδίων, τη στιγμή που απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τη σωτηρία της Κορώνειας.

"Υπάρχει υστέρηση στο συντονισμό όλων των έργων που υλοποιούνται για τη λίμνη", εκτιμά η κ. Μπόμπορη, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ταυτόχρονη υλοποίηση των δράσεων. Για επανασχεδιασμό, πάντως, έκανε λόγο από την πλευρά της η κ. Μουστάκα, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφασισθεί "τι λίμνη μπορεί να στηρίξει το οικοσύστημα".

Μία περιήγηση γύρω από την Κορώνεια αποκαλύπτει εντούτοις το μέγεθος της ρύπανσης, με παράνομες χωματερές σε χείμαρρους, όπου απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, από έπιπλα μέχρι οικοσυσκευές! Ειδικά στον Μπογδάνα, το μεγαλύτερο χείμαρρο, που ξεκινάει από την Ξυλούπολη και καταλήγει στη λίμνη, η κατάσταση είναι απελπιστική, με τα σκουπίδια να επιπλέουν στα νερά και να δημιουργούν εστίες μόλυνσης, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Λαγκαδά. Ίδια κατάσταση επικρατεί και δίπλα, στο ρέμα Κολχικού, όπου οι παράνομες αμμοληψίες έχουν "φάει" ολόκληρο κομμάτι της περιοχής και η τρύπα έχει μετατραπεί σε χωματερή.

"Να σημειώσω πάντως ότι η οικολογική καταστροφή της Κορώνειας ολοκληρώθηκε λίγα μόλις χρόνια πριν και συγκεκριμένα την περίοδο 2004-2007 και πολύ φοβάμαι ότι η παρούσα κατάσταση δύσκολα θα ανατραπεί", κατέληξε η κ. Μουστάκα.