"Αυτό που πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο είναι η σύμπτωση της περιβαλλοντικής κρίσης με την οικονομική κρίση", δήλωσε ο Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση που έγινε προς τιμή του, για την υποδοχή του ως επίτιμο μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" .

"Εάν αυτοί που εκμεταλλεύονται την περιβαλλοντική κρίση είναι οι ίδιοι με αυτούς που προσπαθούν να κερδίσουν από την οικονομική κρίση, τότε αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου", επεσήμανε ο καθηγητής, μέλος της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε τη συνθήκη του Μόντρεαλ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ.Ζερεφός, ανέλυσε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην κρίση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος. Αφού επεσήμανε το γεγονός ότι ανέκαθεν παρατηρούνταν ακραίες περιβαλλοντικές μεταβολές στον πλανήτη, ξεκαθάρισε ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, ειδικότερα των τελευταίων εκατό χρόνων, επιβάρυναν επιπλέον σε ποσοστό 10-15% το κλίμα στον πλανήτη.

"Ο καθένας μπορεί να φροντίζει για λιγότερα σκουπίδια, να εξοικονομεί ενέργεια, να σέβεται τους φυσικούς πόρους, αλλά αυτό δεν είναι η μόνη λύση. Πρέπει σε κεντρικό επίπεδο να αποδεσμευτούμε από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, γιατί αυτά είναι που προκάλεσαν τους πολέμους, την φτώχεια και την πείνα στον πλανήτη", υπογράμμισε.

Ο καθηγητής προέβλεψε σημαντική αύξηση των "οικολογικών προσφύγων" για τις επόμενες δεκαετίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: "σήμερα υπάρχουν γύρω στα 175 εκατομμύρια οικολογικοί πρόσφυγες, ενώ σε 50 χρόνια ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια".

Σημείωσε, επίσης, ότι ενώ μειώνονται οι βροχοπτώσεις, αυξάνεται η ραγδαιότητά τους, με αποτέλεσμα την αύξηση των φυσικών καταστροφών, ενώ σε 90 χρόνια θα πέφτει 40% λιγότερη βροχή απ' αυτή που έπεφτε στην αρχή του αιώνα. Εκτίμησε ότι η μέση θερμοκρασία της γης θα αυξηθεί κατά ενάμιση βαθμό τις επόμενες δεκαετίες λέγοντας ότι "ο καύσωνας του 2003 που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στην Ευρώπη, θα είναι 2 βαθμούς πιο δροσερός από τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία που θα επικρατεί σε 100 χρόνια", ενώ συμπλήρωσε ότι μέχρι το 2050 θα έχουμε 80 ημέρες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, για πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κλείνοντας, ο κ. Ζερεφός είπε: "Η αισιοδοξία ανάγεται στο να αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος και να προσπαθούμε να μην τα επαναλάβουμε. Ο πλανήτης μπορεί να μας θρέψει όλους λελογισμένα".

Ο κ. Ζερεφός, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύτηκε από τον κ. Ιωάννη Μαρκαντώνη, πρόεδρο του συλλόγου "Παρνασσός", ο οποίος τον ευχαρίστησε, επισημαίνοντας ότι "μπορούμε να προβάλλουμε τον κ. Ζερεφό ως διακεκριμένο επιστήμονα και άνθρωπο".

Στο πλούσιο επιστημονικό έργο του κ. Ζερεφού αναφέρθηκε ο καθηγητής Νίκος Μάργαρης, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως "το καταλληλότερο παράδειγμα για την έννοια της αριστείας στη χώρα μας".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο πατέρας Ηλίας Δροσινός, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας.