Εικόνες του Δέλτα του Δούναβη, ενός από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Ευρώπης, παρουσιάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω φωτογραφικής έκθεσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιότοπων.

Η έκθεση «Δέλτα του Δούναβη, ο παράδεισος σε κίνδυνο» διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ντατσιάνα Σάρμπου, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και Ένωση για τη Διάσωση του Δέλτα του Δούναβη.

Στόχος των διοργανωτών της εκδήλωσης είναι να υπενθυμίσουν στο κοινό ότι το Δέλτα του Δούναβη είναι φυσικός πλούτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα παγκόσμια φυσική κληρονομιά και ότι η προστασία του δεν είναι μόνον ένα οικονομικό θέμα, που απασχολεί τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Μέσα από τις 30 φωτογραφίες τεσσάρων Ρουμάνων φωτογράφων, των Νταν Ντίνου, Ιλιούτα, Γκοεάν, Χέλμουτ Ίγκνατ και Ντανιέλ Πετρέσκου, προβάλλεται η ομορφιά και η μοναδικότητα του Δέλτα του Δούναβη. Ωστόσο, οι φωτογραφίες δεν δημιουργούν την αίσθηση ενός ειδυλλιακού τοπίου, καθώς οι διοργανωτές επέλεξαν να προβάλουν τον υγροβιότοπο, όπως ακριβώς είναι, την άγρια φύση, τα παραδοσιακά ψαροχώρια από τη μία πλευρά, και τη χαοτική τουριστική ανάπτυξη από την άλλη, το παράνομο κυνήγι και τις ανθρώπινες πιέσεις που δέχεται το οικοσύστημα.

«Ανέλαβα μαζί με άλλους την πρωτοβουλία για τη γραπτή διακήρυξη, με αίτημα προς τα ευρωπαϊκά φόρουμ να διαμορφωθεί στρατηγική για το Δούναβη και το Δέλτα του ποταμού και στη συνέχεια κάλεσα εκπροσώπους δύο Επιτροπών, Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην Τουλτσέα, να δουν το φυσικό κάλλος που χρήζει προστασίας», δήλωσε η κ. Σάρμπου, ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

«Τώρα φέραμε εικόνες από τα όμορφα τοπία εδώ, αλλά θέλουμε επίσης να τονίσουμε τους κινδύνους που απειλούν το Δέλτα του Δούναβη. Ελπίζω το μήνυμά μας να έγινε κατανοητό», υπογράμμισε.

Η Ρουμανία, το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα φιλοξενήσει την 11η συνάντηση της Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης Ράμσαρ για τους υδροβιότοπους παγκόσμιας σημασίας

Στις αρχές του Νοεμβρίου του 2010, ο Ρουμάνος υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών, Λάζλο Μπόρμπελι, ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία πρότεινε προγράμματα κόστους εννέα δισ. ευρώ για να συμπεριληφθούν στη Στρατηγική για το Δούναβη.

Η Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη της περιοχής του Δούναβη που προωθήθηκε με πρωτοβουλία της Αυστρίας και της Ρουμανίας, είναι ένα εκτεταμένο σχέδιο βελτίωσης της οικονομίας, των μεταφορών, του ενεργειακού εφοδιασμού, του περιβάλλοντος και της ασφάλειας στην περιοχή.