Η πρώτη μαρμότα που βγήκε απ τη φωλιά της δεν είδε τη σκιά της, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για πρώιμη άφιξη της άνοιξης στον Καναδά.

Ωστόσο, η αξιοπιστία της μαρμότας με το όνομα Σαμ από τη Νέα Σκοτία αμφισβητείται καθώς σήμερα ο Ανατολικός Καναδάς χτυπήθηκε από δυνατή χιονοθύελλα.

"Θα ’θελα να θεωρήσω το Σαμ σαν ένα καλό προάγγελο, λέει η Τερέζα Άνταμς που εργάζεται στο φυσικό πάρκο Shubenacadie Wildlife. Πάει αντίθετα στο ρεύμα"

Ο Σαμ βγήκε από τη φωλιά του όταν άκουσε σκοτσέζικες πίπιζες και τα παιδιά του σχολείου που ήρθαν να παρακολουθήσουν την παράσταση της μέρας της μαρμότας.

Ο Σαμ αν και μισοκοιμισμένος βγήκε απ΄ τη φωλιά του να χαιρετίσει το πλήθος.

Ο μετεωρολόγος Ντέιβ Φίλιπς είπε πως η χιονοθύελλα που κάλυψε το Οντάριο από χιόνια κάνει τους ανθρώπους να αμφιβάλλουν πως ο χειμώνας πλησιάζει στο τέλος του παρά την πρόγνωση της μαρμότας, που δεν είδε τη σκιά της.

Εκατοντάδες πτήσεις στον Καναδά ακυρώθηκαν και οι δρόμοι από το Γουίνσορ στο Μπάρι ήταν επικίνδυνοι.

Ακόμη και οι οργανωτές της μέρας της μαρμότας αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις συνθήκες της μέρας, μεταφέροντας το γιορτασμό κάτω από τέντα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Καναδά σημειώνει πως σε έξι εβδομάδες θα έρθει η άνοιξη σύμφωνα με τις επιστημονικές προγνώσεις.

Η παράδοση λέει πως κατά την ημέρα της μαρμότας, εάν το μαλλιαρό ζωντανό βγει απ’ τη φωλιά του βλέποντας τη σκιά του ο χειμώνας θα συνεχιστεί για εβδομάδες χειμώνα ακόμη, ενώ αν δεν την δει η άνοιξη θα έρθει συντομότερα.