Συνάντηση με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να αποτελέσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το "μοντέλο" διάρθρωσης της αγοράς που θα επιλέξει η κυβέρνηση μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που δίνει η σχετική Κοινοτική Οδηγία. Προβλέπεται επίσης να συζητηθούν και ειδικότερα θέματα όπως η πρόσβαση παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκτός ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή και τα υδροηλεκτρικά και οι εναλλακτικές επιλογές που, επίσης, έχουν προταθεί στην κυβέρνηση και τη ΔΕΗ. Μεταξύ αυτών, η μίσθωση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ή η ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα με αντίστοιχη ενέργεια στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το "σενάριο" πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Η αυριανή συνάντηση γίνεται σε συνέχεια των επαφών που είχε τους τελευταίους μήνες η υπουργός με μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την κα Μπιρμπίλη θα συνοδεύσει ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, Κώστας Μαθιουδάκης.