Ένα ταχύτατα περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων (πάλσαρ), το οποίο ξαφνικά επιβραδύνει, ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Γουργουλιάτος από το καναδικό πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ακτινών Χ «Swift» της NASA.

Το άστρο νετρονίων, εν ονόματι 1E2259 586, εντοπίζεται στο βορειότερο ημισφαίριο του ουρανού, στον αστερισμό της Κασσιόπειας.

Αν και στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει άστρα νετρονίων ξαφνικά να αυξάνουν την ταχύτητα περιστροφής γύρω από τον εαυτό τους, ποτέ δεν είχαν δει ένα τέτοιο άστρο να επιβραδύνει απότομα την περιστροφή του.

Τα άστρα νετρονίων είναι ό,τι πλησιέστερο υπάρχει στη μαύρη τρύπα, που οι αστρονόμοι μπορούν να παρατηρήσουν απευθείας.

Στην ουσία πρόκειται για τον συνθλιμμένο πυρήνα ενός γιγάντιου αστεριού που «ξέμεινε» από καύσιμα, κατέρρευσε από το βάρος του και στη συνέχεια εξερράγη σε σούπερ νόβα.

Η ύλη που απομένει από την έκρηξη συμπιέζεται σε μια μικρή «μπάλα» διαμέτρου 19,3 χιλιομέτρων, η οποία ωστόσο είναι 500.000 μεγαλύτερη μάζα από αυτή της Γης.

Τα άστρα νετρονίων μπορούν να πραγματοποιήσουν ως και 43.000 περιστροφές το λεπτό και έχουν μαγνητικά πεδία κατά ένα τρισεκατομμύριο φορές ισχυρότερα από αυτά της Γης.

Ωστόσο, το 1E2259 586 είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό γιατί ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστων άστρων νετρονίων με εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο (magnetars).

Πηγή: econews.gr