Την ανάγκη λήψης κάθε αναγκαίου μέτρου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της φύσης στην Ελλάδα σημείωσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης κατά τη 2η ανάγνωση του σχεδίου νόμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Παράλληλα ο Κ. Καρτάλης εξέφρασε την αντίθεση του σε διατάξεις του σχεδίου νόμου που επιτρέπουν τη χωροθέτηση ΠΟΤΑ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης: συγκροτήματα ξενοδοχείων διαφόρων λειτουργικών μορφών και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής που διαμορφώνονται σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης) σε περιοχές NATURA, Εθνικούς Δρυμούς (όπως της Πίνδου, της Οίτης, των Πρεσπών, του Βίκου – Αώου, της Σαμαριάς, του Παρνασσού, του Αίνου, του Ολύμπου, κ.α) και Εθνικά Πάρκα (όπως της Αλοννήσου, της Ζακύνθου, του Σχοινιά Μαραθώνα, της Βορείας Πίνδου, του Δέλτα Έβρου, του Αμβρακικού, κ.α.).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "Η χωροθέτηση ΠΟΤΑ σε αυτές τις περιοχές θα τις οδηγήσει στην οικολογική χρεοκοπία. Η κλίμακα των παρεμβάσεων που θέτει ένα σχέδιο ΠΟΤΑ είναι τελείως αναντίστοιχη της ικανότητας αυτών των περιοχών να υποδεχθούν ανθρωπογενείς κατασκευές".

Ο Κ. Καρτάλης διεφώνησε επίσης με την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για την παραχώρηση δασών και δασικών εκτάσεων στον ΕΟΤ για τουριστική αξιοποίηση και επεσήμανε ότι "η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οδηγήσει δάση και δασικές εκτάσεις σε βέβαιη εξαΰλωση καθώς τα κριτήρια δεν θα είναι περιβαλλοντικά, αλλά αμιγώς τουριστικά".

Πρότεινε η παραχώρηση να αφορά μόνο εκτάσεις που περιλαμβάνουν χιονοδρομικά κέντρα ώστε να καταστεί, επιτέλους, δυνατή και η αδειοδότηση τους.

Τέλος ο Κ. Καρτάλης  πρότεινε α) να επεκταθεί η απαγόρευση χωροθέτησης ΑΠΕ και σε υγρότοπους διεθνούς σημασίας RAMSAR, σε πυρήνες εθνικών δρυμών και σε εθνικά πάρκα β) να υπάρχει πρόνοια στο σχέδιο νόμου ως προς την καθιέρωση κατ’ ελάχιστον αρτιότητας για τα συνοδά έργα ΑΠΕ και γ) να εκπονείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη, από την οποία να καθορίζεται εάν και κατά πόσο θα είναι αποδεκτή η χωροθέτηση μιας μονάδας ΑΠΕ σε οποιαδήποτε ζώνη μιας περιοχής NATURA.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ έκανε δεκτές τις παρατηρήσεις ως προς το θέμα των ΠΟΤΑ και των δασών και δασικών εκτάσεων, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε από τον Κ. Καρτάλη ως ιδιαίτερα θετική για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.