Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το φετινό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του 10ου Γυμνάσιου Πάτρας με θέμα: «Ανακύκλωση-κομποστοποίηση: Δράσεις για βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων στο σχολείο και την πόλη».

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας αφού συνέλλεξαν στοιχεία και πληροφορίες για τους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε περιβαλλοντικά κέντρα όπως το «ΓΑΙΑ» του Μουσείου Γουλανδρή στην Αθήνα και το ΚΠΕ Μεσολογγίου, ενώ συνεργάστηκαν με φορείς όπως η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ, η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης (ΝΕΑ) και ο Δήμος της πόλης.

Θέλοντας όμως να μην μείνουν μόνο στις διαπιστώσεις οι μαθητές προχώρησαν σε συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση και ενίσχυση της ανακύκλωσης αλλά και της κομποστοποίησης τόσο στο σχολικό τους περιβάλλον όσο και στην τοπική κοινωνία Έτσι δημιούργησαν ενημερωτικά ταμπλό και φυλλάδια τα οποία μοίρασαν σε μαθητές αλλά και στους γονείς τους, τύπωσαν αφίσα και ημερολόγιο με θέμα την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, το οποίο διέθεσαν στην περιοχή τους (Ζαρουχλέικα) αλλά και σε όλα τα σχολεία της Β/θμιας εκπαίδευσης Αχαΐας.

Για την αξιοποίηση των οργανικών υλικών του σχολικού κήπου, κατασκεύασαν πειραματική μονάδα κομποστοποίησης στο χώρο του σχολείου, ενώ παράλληλα τοποθέτησαν κάδους για τη συλλογή μπαταριών αλλά και τηγανέλαιου σε συνεργασία με την ΑΔΕΠ για την παραγωγή βιοντήζελ. Οι μαθητές της Π.Ο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ειδικούς επιστήμονες αλλά και με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Αχιλλέα Γεωργακόπουλο, για το σχεδιασμό του Δήμου σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης.

Στην Περιβαλλοντική συμμετείχαν οι παρακάτω 28 μαθητές της Γ΄τάξης:

Αγγελοπούλου Μαρία, Αργυροπούλου Δήμητρα-Σοφία, Αυγερινόπουλος Βασίλης, Αυγερινοπούλου Έλενα, Βασιλακοπούλου Γεωργία, Βεσκούκη Δήμητρα, Γιακουμή Πηνελόπη, Ζανίδη Γεωργία, Καζαζάκης Αλέξανδρος, Καραμούζης Βασίλης, Κατσιβέλης Μάριος, Καψής Απόστολος, Κουκέσης Ανδρέας , Κυπριανίδη Χριστίνα, Κωστοπούλου Αφροδίτη, Λαζανά Μαρίνα, Μαλαφούρης Λάμπρος, Μαντά Όλγα, Μαστρογιαννοπούλου Χαρά, Μπαρή Μαρία, Μπάρλας Σωτήριος, Πετρόπουλος Νικόλαος, Σωτηροπούλου Μόνικα, Σωτηροπούλου Στεφανία, Τάτσης Χρήστος , Τζελέπη Ανδριάνα, Φραντζής Παναγιώτης, Χαραλαμποπούλου Χριστίνα

Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Θωμάς Κουτρούμπας (συντονιστής) Εύα Χαρίτου και Αθηνά Ασημακοπούλου.