Στην πρωτοβουλία για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού, πολύτιμος συνεργάτης του ΤΕΙ Κρήτης και του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μεταφέρθηκε τμήμα ιστορικής ελιάς του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης. Παράλληλα το Μουσείο σε συνεργασία με το ΤΕΙ και τους συλλόγους προγραμματίζουν να δημιουργήσουν ενημερωτικό υλικό για τους επισκέπτες του χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των επισκεπτών του Μουσείου είναι μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, που θα ενημερώνονται και για την αξία των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης αλλά και την ανάγκη να διατηρηθούν ζωντανά στους τόπους τους.

Το τμήμα του ελαιόδεντρου που τοποθετήθηκε έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προέρχεται από παλιό δέντρο που είχε εκριζωθεί πριν την έναρξη της πρωτοβουλίας για τη σωτηρία των ελαιόδεντρων. Φυλάχθηκε από μέλη συλλόγων, φιλοτεχνήθηκε ως σύνθεση και σήμερα αποτελεί ένα από τα σύμβολα της προσπάθειας. Ο τίτλος του γλυπτού της φύσης είναι "Χρόνο με το χρόνο" αφού περιλαμβάνει ένα τμήμα ιστορικού δέντρου, αλλά και ένα μικρό δεντράκι ελιάς.

Αρχικά είχε τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ όπου παρέμεινε σχεδόν ένα χρόνο. Τον Αύγουστο το γλυπτό της φύσης τοποθετήθηκε απέναντι από το Ιστορικό Μουσείο και χθες στο προαύλιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Ανάλογα τμήματα ιστορικού ελαιόδεντρου έχουν τοποθετηθεί στην παραλία της πόλης του Ρεθύμνου.

Να προσθέσουμε τέλος ότι η πρωτοβουλία για τη σωτηρία των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης ξεκίνησε από πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού το Μάρτιο του 2009 με τη σημαντική επιστημονική υποστήριξη της προσπάθειας από το ΤΕΙ Κρήτης.