Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τα επίπεδα ρύπανσης στη Σιγκαπούρη αυξήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς η χώρα «πνίγεται» από το νέφος που προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές στην  Ινδονησία. Η περιβαλλοντική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τη χειρότερη ρύπανση στα χρονικά και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, τοπική ώρα, ο δείκτης ρύπων PSI «άγγιξε» το 401, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 371 μονάδων, που κατεγράφη το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος, όταν οι μετρήσεις υπερβαίνουν τις 300 μονάδες, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης θεωρούνται «επικίνδυνα». Η μεγαλύτερη μέτρηση που είχε καταγραφεί έως σήμερα ήταν 226 μονάδες, το Σεπτέμβριο του 1997.

Η περιβαλλοντική υπηρεσία κάλεσε όσους υποφέρουν από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, καθώς και τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, να μην κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους έως ότου το νέφος διαλυθεί. Ακόμη όμως κι όσοι δεν συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

«Οι ασθενείς μου λένε ότι ανησυχούν για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση και το πόσο θα επιδεινωθεί», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο γιατρός Φίλιπ Κο, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες ημέρες, τα ραντεβού του έχουν αυξηθεί κατά 20%.

Η Ινδονησία δίνει μάχη για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων με ελικόπτερα και εξοπλισμό σποράς νεφών με σκοπό την πρόκληση βροχής. Εκτός από τη Σιγκαπούρη όμως, μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες και στη νότια Μαλαισία, όπου 300 σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά εξαιτίας του νέφους, καθώς και στη νότια Ταϊλάνδη.

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιενγκ Λουνγκ προειδοποίησε ότι η ρύπανση ενδέχεται να επιμείνει για αρκετές εβδομάδες. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί το πρόβλημα γιατί εξαρτάται από τις πυρκαγιές, από τις καιρικές συνθήκες και από τους ανέμους», δήλωσε. «Εύκολα θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες ή και περισσότερο, έως ότου λήξει η περίοδος ξηρασίας στη Σουμάτρα, κάτι που ίσως συμβεί το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.»

Το νέφος έχει προκαλέσει τριγμούς και στις – υπό κανονικές συνθήκες καλές - σχέσεις της Σιγκαπούρης με την Ινδονησία. Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι για τις πυρκαγιές στη Σουμάτρα «είναι απίθανο να ευθύνονται μόνο μικρές επιχειρήσεις που κόβουν και καίνε», ενώ προειδοποίησε ότι θα αναλάβει δράση εάν διαπιστωθεί εμπλοκή εταιρειών και από τη χώρα του.

Από την πλευρά του, ο ινδονήσιος υπουργός, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης, κατηγόρησε τη Σιγκαπούρη ότι «συμπεριφέρεται σαν παιδί και κάνει τόσο θόρυβο»...