Στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης μεταφέρεται σήμερα η διαμάχη μεταξύ της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας για το κυνήγι φαλαινών.

Η Αυστραλία θα προσπαθήσει να πείσει το διεθνές δικαστήριο της Χάγης ότι το επιστημονικό πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας είναι ουσιαστικά ένα «μεταμφιεσμένο» πρόγραμμα για εμπορικούς σκοπούς.

Η Ιαπωνία εισήγαγε το πρόγραμμα για επιστημονικούς σκοπούς, προσπαθώντας να περισώσει την εμπορική φαλαινοθηρία, η οποία τελεί σε μορατόριουμ, ισχυριζόμενη ότι έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των φαλαινών στην αλιευτική βιομηχανία της.

Ωστόσο, η Αυστραλία, η οποία κατέθεσε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο το 2010, υποστηρίζει ότι το επιστημονικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό είναι ένα κάλυμμα για την εμπορική φαλαινοθηρία.

«Περισσότερες από 10.000 φάλαινες έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα του αποκαλούμενου επιστημονικού προγράμματος φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας δεδομένου ότι το μορατόριουμ ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980», ανέφερε ο Μαρκ Ντρέιφους, νομικός σύμβουλος της Αυστραλίας. «Θέλουμε η φαλαινοθηρία να σταματήσει, και λέμε ότι το ιαπωνικό πρόγραμμα φαλαινοθηρίας είναι κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεών της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο ιάπωνας διπλωμάτης Νοριγιούκι Σικάτα δήλωσε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα έδωσε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ηλικία του πληθυσμού των φαλαινών και την αναλογία των αρσενικών προς τα θηλυκά στην Ανταρκτική. «Υπάρχουν περίπου 515.000 ρυγχοφάλαινες στην Ανταρκτική, και η έρευνα της Ιαπωνίας σκοτώνει μόνο περίπου 815 το χρόνο» είπε ο Σικάτα. «Αυτό είναι κάτω από το ρυθμό αναπαραγωγής», συμπλήρωσε.