Σπάνιες ποικιλίες σπόρων άγριων, αλλά και καλλιεργήσιμων, φυτών, ποικιλίες τις οποίες οι Γερμανοί είχαν πάρει από την Κρήτη την περίοδο της κατοχής του νησιού, προκειμένου να τις εξελίξουν, βρίσκονται στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Πρόκειται για περίπου 200 ποικιλίες σπόρων, που για χρόνια φυλάσσονταν και αναπαράγονταν στη Γερμανία και που εδώ και μερικές εβδομάδες επιστράφηκαν στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού στα Χανιά.

Ανάμεσα στους σπόρους είναι και πολλές ποικιλίες που δεν υπάρχουν πια και που δεν καλλιεργούνται στην Κρήτη, όπως σπόροι σταριού, κριθαριού, βρώμης αλλά και φασολιών, φάβας και πολλοί από άγρια ενδημικά φυτά της Κρήτης.

Στόχος των επιστημόνων του ΜΑΙΧ είναι να καταφέρουν να αναπαράξουν τις ποικιλίες των σπόρων, που έχει πλέον στη διάθεσή του το Ινστιτούτο, προκειμένου να τους διαθέσουν σε αγρότες και παραγωγούς, που επιθυμούν να καλλιεργήσουν τις παλιές ποικιλίες.

Οι σπόροι είναι έτοιμοι προς αποθήκευση στους -20 βαθμούς της Γενετικής Τράπεζας Σπόρων του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Ειδών του ΜΑΙΧ, Χριστίνα Φραγκογιάννη, η συγκέντρωση των σπόρων από τους Γερμανούς άρχισε το 1942 από ειδικούς βοταναλόγους και έγινε συστηματικά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων γενικότερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς του ΜΑΙΧ είναι η αναγέννηση του φοινικοδάσους του Πρέβελη, μετά τη φωτιά του περσινού καλοκαιριού Το απαραίτητο απόθεμα σπόρων του Φοίνικα του Θεόφραστου φυλασσόταν στους χώρους του Ινστιτούτου και χάρη στη συστηματική εργασία ετών το σπάνιο οικοσύστημα μπορεί να αναγεννηθεί.

Στο Ινστιτούτο λειτουργεί, επίσης, μονάδα διατήρησης μεσογειακών φυτών, καθώς και εργαστήριο για το DNA του λαδιού. Το ΜΑΙΧ, που είναι διακρατικό Ίδρυμα (συμμετέχουν 13 χωρες), παρέχει και μεταπτυχιακές σπουδές σε φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.